Comercializarea dintilor, ghearelor, pielii, si mustatilor de tigru de Sumatra in pietele din insula indoneziana pune specia pe lista celor pe cale de disparitie, anunta un nou raport al grupului de monitorizare a vietii salbatice Traffic, informeaza Reuters.
Un sondaj printre 326 de bijutieri, magazine de desfacere a produselor medicinale traditionale chineze, magazine de suveniruri si anticariate realizat de Traffic in 2006 a estimat ca au fost ucisi 23 de tigri de Sumatra pentru fabricarea produselor de contrabanda gasite.
„Rezultatele consemneaza o scadere fata de numarul estimat de 52 de tigri omorati pe an in perioada 1999 – 2002”, a declarat Julia NG, reprezentant Traffic si autor al studiului. „Din pacate, scaderea produselor de pe piata se datoreaza disparitiei tigrilor din salbaticie”, a mai spus aceasta.
Numarul tigrilor de Sumatra s-a injumatatit din 1970, cand populatia numara aproximativ 1.000 de animale. „Populatia de tigri de Sumatra a ajuns la mai putin de 400, 500. Nu trebuie sa fii matematician sa-ti dai seama ca tigrul de Sumatra va disparea ca si tigrul de Bali daca braconajul si comertul vor continua”, a mai spus Julia Ng.
Tigrul de Sumatra este cea mai periclitata subspecie de tigru din lume. Comertul este interzis, iar cei care vand sau detin produse din tigru risca o amenda de 11.000 de dolari. Cu toate acestea, oasele de tigru sunt folosite de multa vreme in medicina traditionala chineza, iar unele parti ale tigrului sunt folosite pentru practici de magie in Sumatra, arata raportul Traffic.
Caninii tigrilor sunt folositi pentru fabricarea bijuteriilor despre care se crede ca aduc noroc si protectie pentru razboinici, ghearele sunt placate cu aur si vandute ca pandantive, iar mustatile si bucatile de piele sunt vandute pentru a proteja proprietarul de magia neagra.
In decembrie anul trecut, presedintele indonezian a anuntat o strategie pe 10 ani de protectie a tigrului de Sumatra. Insa Traffic a descoperit ca restrictiile impuse erau indulgente si subminau incercarile de salavare a tigrilor. In perioada 2004 – 2006 nu au existat acuzatii in problema comertului ilegal in Medan si Pancur Bat, centrele de comercializare din Sumatra.