Tigrul bengalez nu va supraviețui schimbărilor climatice – Raport ONU

Schimbările climatice și creșterea nivelului mărilor ar putea duce în cele din urmă la dispariţia uneia dintre cele mai mari și mai puternice fortărețe ale tigrului din lume, au avertizat oamenii de știință într-un nou studiu.

Sundarbans, o zonă de 10.000 de km pătraţi de teren mlaștinos din Bangladesh și India, găzduiește cea mai mare pădure de mangrove din lume și un ecosistem bogat care susține câteva sute de specii de animale, inclusiv tigrul din Bengal aflat pe cale de dispariție.

Dar 70% din teren este la doar câțiva metri deasupra nivelului mării, iar schimbările grave sunt un pericol iminent pentru regiune, au raportat cercetătorii din Australia și Bangladesh în revista Science of the Total Environment.

Modificările făcute temperaturile în creştere vor fi „suficiente pentru a decima” cele câteva sute de astfel de tigri bengalezi care rămân acolo.

Tigrii se numără printre cele aproape 500.000 de specii care trăiesc pe uscat a căror supraviețuire este în pericol din cauza amenințărilor la adresa habitatelor lor naturale, potrivit unui raport al ONU publicat pe 6 mai.

„Până în 2070, în Sundarbans din Bangladesh nu vor mai exista habitate adecvate pentru tigru”, a concluzionat studiul efectuat de zece cercetători.

Lucrarea, care se bazează pe scenariile climatice dezvoltate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice aduce informaţii în plus faşă de studiile existente care au oferit previziuni asemănătoare pentru animalele sălbatice în Sundarbans.

În 2010, un studiu condus de Fondul Mondial pentru Natură a estimat că o creștere a nivelului mării de 11 inci ar putea reduce numărul tigrilor din Sundarbans cu 96% în decurs de câteva decenii.

Schimbările climatice au afectat aproape jumătate din mamiferele pe cale de dispariție ale lumii, mult mai mult decât se credea anterior, a constatat un studiu recent.

Sharif A Mukul, autorul principal al noului raport privind Sundarbans, și colegii săi, a căutat să descopere ce riscuri există pentru tigru dincolo de creșterea nivelului mării, care a reprezentat 5,4% până la 11,3% din pierderea estimată a habitatului în 2050 și 2070.

Alți factori legați de schimbările climatice au fost mai dăunători pentru tigrii din Sundarbans, una dintre cele mai mari populații rămase de tigru sălbatic din lume, au constatat cercetătorii.

De la începutul anilor 1900, pierderea habitatului, vânătoarea și comerțul ilegal de părți de animale au decimat populația globală de tigri de la aproximativ 100.000 la mai puțin de 4.000.

Au fost luate unele măsuri pentru a proteja zonele joase și tigrii care locuiesc acolo, a declarat Zahir Uddin Ahmed, un oficial al departamentului forestier din Bangladesh.

Astfel, au fost introduse culturi care pot supraviețui unor niveluri mai ridicate de salinitate a apei. Guvernul a construit ziduri anti-furtună. Redistribuirea sedimentelor a ridicat, de asemenea, înălțimea unor insule, a spus el.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri