Populatia de tigri a Indiei nu-si va reveni niciodata si este nevoie de un miracol pentru a-i salva pe cei care mai traiesc. Aceasta este concluzia trista a expertilor. Distrugerea habitatului, vanatoarea ilegala si neimplicarea autoritatilor in protectia acestor animale a dus la o scadere dramatica, de la 3.700 in 2001/2002 la 1.300 in prezent, informeaza Reuters, citat de PlanetArk.
Valmik Thapar, expertul care a petrecut ultimii 30 de ani studiind tigrii si luptand pentru salvarea lor, considera ca autoritatile sunt principalii responsabili pentru disparitia populatiei de tigri. Expertul considera ca doar un miracol ii mai poate salva, improbabil in contextul neimplicarii totale a autoritatilor.
India detine jumatate din efectivul mondial de tigri. In ultimii ani insa, numarul lor a scazut intr-un mod ingrijorator ca urmare a cererii chineze de blana si oase.
Valmik Thapar a scris 15 carti despre tigri si a realizat 20 de documentare pentru BBC, National Geographic, Discovery si Animal Planet. Cunoscut si sub numele "tiger man" al Indiei, Thapar a fost primul care a documentat modul in care masculii tigri se comporta in familie.
Expertul considera ca disparitia tigrilor este o mare tragedie, posibila fiindca nevoile lor nu sunt intelese de chiar comitetele responsabile cu protectia lor.
Initiative guvernamentale ca Autoritatea de Conservare a Tigrilor si Biroul impotriva crimei in viata salbatica nu au fost decat actiuni retorice, considera Thapar. Supravietuirea tigrilor a depins de actiunea rapida si sporirea protectiei tigrilor si a habitatului. Guvernul insa a sporit riscurile pentru populatia de tigri. Legile care au permis controlul resurselor padurilor si care au promovat co-existenta intre tigri si oameni sunt astfel de masuri nocive.
Thapar a declarat ca in aceeasi masura in care leii nu coexista cu oamenii in Agrica, jaguarii cu oamenii in America de Sud, nici leoparazii si tigri nu coexista cu oamenii in India. El considera ca aceasta masura este un dezastru infaptuit de guvern care crede intr-o iluzie.
Legea care recunoaste dreptul la resursele padurilor a fost adoptata anul trecuta si va intra in vigoare in urmatoarele luni. Prin aceasta masura, comunitatile cele mai sarace si marginalizate din india vor avea acces la paduri bogate in biodiversitate.
Exista dezbateri intre conservatori si guvern privind impactul acestei masuri asupra populatiei de tigri.
Thapar foloseste cifre pentru a demonstra iluzia co-existentei intre oameni si tigri. Astfel, intre 1850 – 1950, 100.000 tigri au fost ucisi de om iar 25.000 oameni au fost ucisi de tigri. Guvernul insa nu pare sa inteleaga aceasta incompatibilitate.
Parcurile nationale si zpnele salbatice nu vor mai fi protejate in fata mafiei braconajului si a exploatarilor forestiere. Thapar considera ca este sfarsitul padurilor pentru India. In ciuda carierei impresionante, expertul considera ca viata sa este un esec deoarece nu a reusit sa salveze tigrii din India.