Studiu: țigările electronice pot modifica ADN-ul și pot crește riscul de cancer

Concluziile unui studiu mic ridică un semn de întrebare în ceea ce privește țigările electronice. Potrivit unor analize recente, acestea conțin trei compuși chimici dăunători care pot modifica ADN-ul și pot crește riscul de cancer.

Studiu: țigările electronice pot modifica ADN-ul și pot crește riscul de cancer

De cele mai multe ori, despre țigările electronice se spune că sunt mai sigure pentru sănătate decât cele cu tutun, însă un studiu recent arată că ar fi mai periculoase decât se credea.

„E clar că mai multe substanțe cancerigene rezultă din arderea tutunului din țigările obișnuite decât din vaporii țigărilor electronice, dar nu cunoaștem cu adevărat impactul pe care îl are inhalarea combinației de compuși. Doar pentru că pericolele sunt diferite, nu înseamnă că țigările electronice sunt complet sigure”, a declarat doctorița Silvia Balbo, potrivit The Mirror.

Aceasta a făcut un studiu, alături de alți oameni de știință de la Universitatea din Minnesota, în care a analizat mostre de salivă ale unor fumători de țigări electronice înainte și după o sesiune de 15 minute de fumat.

După ce au analizat mostrele în căutarea de substanţe chimice periculoase pentru ADN, cercetătorii au identificat trei compuşi chimici periculoşi – formaldehida, acroleina şi metilgliozal – al căror nivel a crescut în saliva fumătorilor acestui tip de ţigări.

Pentru a evalua posibilele efecte pe termen lung ale şedinţei de vapare, echipa a analizat modul în care sunt afectate celulele din cavitatea bucală ale fumătorilor oferiţi voluntar, utilizând metode bazate pe spectrometrie.

plantum.ro
Concluziile au fost că patru din cinci utilizatori de ţigări electronice au demonstrat o creştere a deteriorării ADN legată de expunerea la acroleină, unul dintre cei trei compuşi identificaţi. Mai mult, dacă celula nu repară deteriorarea pentru a putea interveni replicarea firească a ADN-ului, poate surveni cancerul.

Pentru că studiul a fost realizat numai pe cinci persoane, toate fumătoare de țigări electronice, oamenii de știință și-au propus să refacă studiul la o scară mai mare, prin care să vadă cum se modifică ADN-ul la fumătorii de tutun, comparativ cu cei de țigări electronice.

„Să compari țigările electronice cu cele cu tutun e ca și cum ai compara mere cu portocale, Expunerile sunt total diferit. Încă nu știm cu exactitate ce fac aceste țigări noi și ce fel de efecte au asupra sănătății, dar concluziile noastre sugerează că o privire mai atentă este justificată”, a mai spus Balbo.

Potrivit unui raport din 2016 al Ministerului Sănătăţii din SUA, 13,5 % dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, 37,7 % dintre elevii gimnaziali şi 35,8 % dintre adulţii tineri (18 – 24 ani) au fumat ţigări electronice, faţă de 16,4 % dintre adulţii mai vârstnici care nu au încercat astfel de ţigări.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri