Festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania (OWR) a pus pe listă filme despre schimbări climatice, dezastre, defrișări. În cadrul ediției din acest an, cel ales pentru cronica Green Report este The White House Effect.
Sloganul Festivalului OWR, ajuns la a 18-a ediție în acest an, a fost „M-auzi?!”. Festivalul a îndemnat la comunicare și apropiere într-o societate tot mai scindată de crize și discursuri extremiste.
The White House Effect s-a încadrat perfect în această temă, urmărind avertismentul oamenilor de știință cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră și manipularea pentru ca el să nu fie auzit.
De fapt, documentarul realizat de Bonni Cohen, Pedro Kos și Jon Shenk transpune în imagini apariția discursului manipulator împotriva dovezilor științifice care spun că gazele cu efect de seră produse de om schimbă clima. Acest discurs are reverberații până în zilele noastre și chiar s-a amplificat.
Pe scurt, bătălia politică din interiorul administrației George H.W. Bush a schimbat cursul istoriei. În documentar apar imagini de arhivă cu George Bush Senior, Ronald Reagen, precum și alți politicieni ai vremii. Documentarul mai include și interviuri noi cu unii dintre ei.
Inițial deschis eforturilor de mediu, Bush Senior l-a numit în fruntea Agenției Americane pentru Protecția Mediului, în 1989, pe William K. Reilly. Reilly era un ecologist și conservaționist care deja își făcuse o reputație în domeniu. Mai mult, fusese președintele Fundației WWF în SUA, înainte de numirea la Casa Albă. Eforturile acestuia de a angaja SUA într-un acord privind reducerea emisiilor s-au văzut, însă, curând subminate de șeful cabinetului de la Casa Albă, John H. Sununu.
În raportul său Losing Earth: The Decade We Almost Stopped Climate Change, Nathaniel Rich a scris că, în noiembrie 1989, Sununu a împiedicat semnarea unui angajament de către 67 de națiuni, în cadrul Conferinței pentru Climă de la Noordwijk – Olanda, care prevedea o reducere a gazelor cu efect de seră de 20% până în 2005.
Autorul raportului îl indică pe Sununu drept forța inițiatoare a eforturilor coordonate de a deruta publicul în privința încălzirii globale. Sununu a transformat subiectul dintr-o problemă urgentă, nepărtinitoare și de necontestat, într-una politică.
Întrebat despre implicarea sa în blocarea acordului, Sununu a declarat, potrivit Concord Monitor:
„Nu s-ar fi putut întâmpla, pentru că, sincer, liderii lumii de la acea vreme erau într-un punct în care toți încercau să pară că sprijină politica respectivă, fără să fie nevoiți să ia angajamente ferme care ar fi costat serios resursele națiunilor lor. Sincer, cam acolo suntem și azi.”
Manipularea a implicat însă și apariția unor „oameni de știință” cu alte idei. Acestia susțineau că efectul de seră nu este unul atât de grav sau că nu este cauzat de om.
În documentar, sunt tăiate înregistrări din audierile din Congres în care apare și fostul vicepreședinte american Al Gore. Acesta este cunoscut pentru pozițiile sale ecologiste. La momentul respectiv, era senator.
Al Gore nu se ferește să adreseze întrebările potrivite. Întrebarile lui i-au făcut pe oamenii de știință negaționiști să admită că erau finanțați de industria combustibililor fosili. Răul fusese însă deja făcut și cu această manipulare ne confruntăm și astăzi.
Un documentar care merită cu prisosință cele 96 de minute din timpul tău. Mai poate fi vizionat online accesând site-ul EventBook până pe 30 aprilie.
CITEȘTE ȘI:
Invitație la OWR: Green Report a adoptat documentarul „Alb pe alb”