The Atlantic.com: Un sfert din populația globului respiră un aer poluat

Calitatea aerului s-a înrăutățit în ultimul deceniu, pentru aproape un sfert din populația lumii. Potrivit datelor Indicelui de Performanță de Mediu 2014, un clasament global bienal, care compară situația din diverse țări pe probleme de mediu de maximă prioritate, arată că, în ultimul deceniu, numărul de persoane care respiră un aer poluat a crescut cu 606 milioane și totalizează acum 1,78 miliarde.

Publicația online, The Atlantic.com prezintă o hartă interactivă care arată expunerile la nivel național și la nivel de oraș la poluanții atmosferici care au cel mai mare efect asupra sănătății umane (PM2.5).

PM2.5 provin din arderea combustibililor atât din surse mobile, cum ar fi vehicule, și surse staționare, inclusiv centrale electrice, industrie, și arderea biomasei de uz casnic.

Deși invizibile pentru ochiul uman, PM2.5 contribuie la proliferarea infecțiilor acute respiratorii , dar și a  altor boli mult mai grave, cum ar fi cancerul. Aceste particole pot penetra țesuturile pulmonare și vasele de sânge ceea ce duce la o mai mare incidență a bolilor pulmonare și cardiovasculare.

Multe țări încă nu au monitoare pentru a măsura particulele fine (PM2.5). Aproape 70% din stațiile de monitorizare a aerului sunt amplasate în mod disproporționat în țările bogate. În special în Africa, Asia de Sud-Est, și America de Sud, există lacune majore în monitorizare. Acestea sunt, de asemenea, zone care se industrializează destul de rapid. Oamenii de știință prezic faptul că aproape jumătate din creșterea prognozată în zonele urbane până în 2030 va fi în China și India, în timp ce zonele urbane din Africa vor avea o rată de creștere enormă de 2000%”, scriu cei de la theatlantic.com.

Din datele la nivel de țară de pe hartă este se observă că cele mai multe țări din Europa au expuneri anuale medii la PM2.5, care depășesc nivelurile recomandate de OMS, care consideră ca „sigur” cantitatea de 10 micrograme/metru cub.

Municipalitatea din Paris, în luna martie a acestui an, a trebuit să impune restricții majore pe folosirea autovehiculelor atunci când poluarea aerului a atins un nivel periculos de mare. Salt Lake City, Statele Unite, se confruntă în mod regulat cu smog sever în timpul iernii, ceea ce afectează sănătatea publică și interesele economice ale locuitorilor. Această tendință îngrijorătoare demonstrează un singur lucru: pe măsură ce țările se îmbogățesc nu se întrevede o scădere a poluării aerului, sugerând severitatea acesteia ca o problemă globală”, se mai arată în articol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri