Chiang Mai, o destinaţie extrem de populară în rândul turiştilor din Thailanda, era marți cea mai poluată zonă metropolitană a lumii. Aerul era de două ori mai poluat decât în New Delhi, cunoscut pentru nivelul ridicat de PM2,5, din cauza arderilor terenurilor agricole, a traficului rutier și a numărului de termocentrale.
Duminică, nivelul de microparticule PM2,5 (care sunt cele mai dăunătoare, deoarece pătrund adânc în plămâni) era de 480, în condițiile în care expunerea la peste 300 PM2,5 este considerată riscantă pentru sănătate. Spre comparație, capitala Indiei, New Delhi, înregistra tot atunci 228 PM2,5, iar Beijing – 161.
În plus, nivelurile de particule fine se plasează de trei săptămâni la 250-350 micrograme pe metru cub în mai multe zone ale regiunii – fiind de 10 ori mai mari faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Potrivit explicațiilor date de autorități și de membri ai Greenpeace, printre cauze se numără traficul rutier, creșterea numărului de termocentrale, utilizarea cărbunilor, dar mai ales arderea terenurilor agricole. Deși acest obicei este interzis pe perioada a două luni din sezonul secetos, este totuși foarte răspândit.
„Smogul este mai gros anul acesta din cauza secetei și din cauza numărului crescut de incendieri ilegale”, a explicat Sate Sampattagul, șeful Centrului de Date despre Schimbările Climatice la Universitatea din Chiang Mai, potrivit Channel News Asia.
Zona este cu atât mai vulnerabilă pentru că este înconjurată de munți care țin poluarea captivă.
Marți, nivelul de PM2,5 era 409, orașul păstrându-și poziția de cel mai poluat din țară pentru mai mult de o săptămână.
„Nivelurile atât de dezastruoase de PM2,5 probabil că sunt cele mai ridicate înregistrate vreodată în Thailanda. Nici măcar nu trebuie să încercăm să înțelegem ce efecte are acest aer asupra sănătății noastre, din moment ce respirarea unui era cu 100 de micrograme de particule fine este considerată a fi foarte dăunătoare chiar și pentru oamenii sănătoși”, a comentat Witsanu Attavanich, de la Universitatea Kasetsart.
Bloggerul de turism Richard Barrow a scris pe Twitter că „harta poluării arată de parcă în nordul Thailandei este un incendiu” și că „ar fi stupid să nu porți o mască împotriva poluării”.
Prim-ministrul Thailandei, Prayut Chan-o-cha, le-a dat autorităților șapte zile, începând de marți, ca să rezolve această problemă.
„Nimeni nu ar trebui să aprindă focul în pădure”, a declarat el.
Experţii indică, de asemenea, că agricultura intensivă produce tot mai multe deşeuri agricole. Ele sunt arse, iar fumul provenit de la acestea se adaugă poluării.