A murit țestoasa despre care se crede că ar fi fost cea mai bătrână, la 344 de ani

Țestoasa uriașă Alagba, despre care stăpânii săi spun că ar fi avut 344 de ani, a decedat în Nigeria. Unii experți se îndoiesc că aceasta ar fi fost vârsta reală a animalului, care l-ar fi făcut cel mai în vârstă, din specia sa, din Africa și chiar din lume.

Alagba, un exemplar masculin de ţestoasă uriaşă, al cărui nume în limba yoruba însemna „bătrânul”, trăia la palatul regelui tradiţional din oraşul nigerian Ogbomoso, Oba Jimoh Oyewunmi.

„A trăit în pace timp de mai multe secole la palat. Țestoasa a fost în trecut gazda a numeroşi monarhi în Ogbomoso”, a precizat Toyin Ajamu, oficial la palat.

Aparţinând unei specii recunoscute pentru longevitatea deosebită, ţestoasa Alagba a devenit populară după ce actualalul „soun” (titlu monarhic) „şi-a folosit resursele personale pentru a-i asigura un trai bun”.

Alagba avea doi membri ai personalului palatului care îi erau dedicaţi. Aceştia „îi asigurau hrană, asistenţă medicală şi alte lucruri necesare pentru a se asigura că beneficia de cel mai bun tratament”, a mai transmis oficialul.

„De multe ori, Kabiyesi (regele) împărtășește momente minunate, din trecut, legate de Alagba. În fiecare zi, la țestoasă veneau turişti din diferite părţi ale lumi”, a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că atât palatul, cât şi sectorul turistic „deplâng moartea lui Alagba”.

Se pare că țestoasa ar fi fost adusă la palat (când era deja adult) de al treilea rege al orașului, Isan Okumoyede, care a domnit între 1770 și 1797.

Însă un expert și-a exprimat scepticismul legat de veridicitatea vârstei animalului.

„Mă îndoiesc foarte serios că Alagba a avut 344 de ani înainte să moară”, Yomi Agbato, un medic veterinar din Lagos, a declarat pentru AFP, citat de NDTV. „De obicei, vârsta medie a țestoaselor este de 100 de ani”.

Potrivit lui Ajamu, Alagba ar fi avut puteri vindecătoare și multe persoane care susțineau că aveau probleme spirituale vizitau animalul pentru a se vindeca. Purtătorul de cuvânt a anunţat că există intenţia ca trupul ţestoasei să fie conservat astfel încât turiştii să o viziteze în continuare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri