Lild oferă granturi ONG-urilor și școlilor pentru proiecte despre mediu

Lidl și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) oferă granturi pentru proiecte din domeniul mediului care propun soluții la reducerea poluării cu plastic a Dunării. Pot aplica, până pe 21 octombrie, ONG-uri cu un an experiență în domeniul mediului, asociații de proprietari, grupuri de inițiativă și unități de învățământ.

Vor fi finanțate câte cinci proiecte din fiecare din cele două categorii: granturi mici și granturi mari. Cele mici se adresează organizațiilor de tip grassroots: grupuri de inițiativă locale, asociații de proprietari locale și unități de învățământ locale care rezolvă probleme punctuale legate de poluarea cu plastic a apelor Dunării cu care se confruntă comunitatea din care fac parte, organizații care de regulă au bugete mici.

Granturile mari se adresează organizațiilor neguvernamentale cu experiență în domeniul mediului capabile să propună soluții de gestionare a problemei poluării cu plastic a apelor Dunării.

Alegerea se va face în funcție de relevanța și impactul propunerilor primite, precum și de încadrarea în limita de buget disponibilă pentru întregul program. Decizia va fi luată de un juriu alcătuit din reprezentanți ai Lidl România, ARC și ai Asociației MaiMultVerde.

Este permis un singur proiect pentru fiecare aplicant. Valoarea proiectului trebuie să fie de maxim 46.000 de lei, în cazul granturilor mici, și de maxim 180.000 de lei, în cazul granturilor mari. Intervalul de implementare este decembrie 2019 – noiembrie 2020, iar în funcție de specificul proiectului, perioada de implementare poate fi de minim 6 luni și maxim 12 luni.

Cei interesați se pot înscrie aici, iar ARC România va anunța organizațiile câștigătoare până la data de 22 noiembrie 2019. Pentru întrebări poate fi folosită adresa de e-mail: dana.m@arcromania.ro.

Programul de granturi vine în completarea proiectului „Cu apele curate”, implementat de Asociația MaiMultVerde și Lidl România, un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din zece localități dunărene: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Brăila, Galați și Tulcea.

Programul a cuprins activități de igienizare a malurilor Dunării, organizate în scopul consolidării grupurilor locale de inițiativă și conștientizării problemei la nivel local, urmate de acțiuni de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților. Acțiunile urmează a fi puse în practică de voluntari și membri ai comunităților, în parteneriat cu autoritățile locale. Pentru finalul anului este prevăzută evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu.

4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră. Potrivit specialiștilor, anual ajung în aria protejată peste 1.000 de tone de gunoi nebiodegradabil sau foarte greu biodegradabil. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România este una dintre cele 14 țări membre ale Uniunii Europene care are șanse foarte mari să nu atingă țintele de reciclare asumate pentru 2020.

spot_img

Ultimele știri