Tesco renunță la etichetele cu termenul de valabilitate de pe ambalajele de fructe și legume pentru a reduce risipa alimentară

Tesco, cel mai mare lanţ de supermarket din Marea Britanie, va renunţa la etichetele cu termenul de valabilitate de la aproximativ 70 dintre liniile sale de produse proaspete, în special legume şi fructe. Măsura a fost luată în speranţa că va ajuta la reducerea risipei alimentare, întrucât mulţi consumatori aruncă produse perfect comestibile doar pentru că pe etichetă aceastea apar cu termenul depăşit.

Produsele care îşi vor pierde eticheta includ merele, cartofii, roșiile, ceapa, lămâile, dar şi alte citrice.

„Știm că unii clienți pot fi confuzi în legătură cu diferența dintre etichetele cu „a se consuma de preferinţă înainte de” și „folosiţi înainte de” de pe produse alimentare, ceea ce poate duce la aruncarea perfectă a produselor comestibile înainte ca acestea să fie stricate”, a declarat Mark Little, şeful departamentului pentru mâncare irosită al Tesco.

Etichetele „a se consuma de preferinţă înainte de” (best before) indică faptul că după data indicată calitatea unui produs se poate deteriora. În contrast, eticheta inscripţionată cu „folosiţi înainte de” (use by) indică momentul în care consumul alimentului devine mai puțin sigur.

Little a spus că fructele și legumele erau printre cele mai frecvent aruncate de către consumatori, deși mulți dintre ei ignoră deja datele „a se consuna de preferinţă înainte de”.

„Mulți clienți ne-au spus că obişnuiesc să evalueze fructele și legumele după aspectul produsului, mai degrabă decât după eticheta de valabilitate”, a adăugat el.

Ce înseamnă termenii de pe etichetele produselor alimentare?

„Folosiţi înainte de” – datele înscrise se referă la calitatea alimentelor, gustul, textura, aroma și aspectul lor. Dacă alimentele sunt păstrate în conformitate cu instrucțiunile de pe pachete, ar trebui să fie la calitatea lor cea mai bună până la data înscrisă pe ambalaj inclusiv.

După depăşirea termenului înscris, produsul este încă comestibil, dar este posibil să nu fie la cea mai bună calitate. Pentru magazine, aceste produse nu poat fi vândute, redistribuite sau consumate după această dată. Astfel de etichete se aplică la alimente care sunt foarte perisabile – cum ar fi pește proaspăt, carne și păsări de curte – și constituie, prin urmare, un pericol imediat pentru sănătatea umană

„A se consuma de preferinţă înainte de” – datele înscrise se referă la siguranță și reprezintă formularul cerut pentru marcarea datelor pentru produsele considerate a fi perisabile din punct de vedere microbiologic. Aceasta înseamnă în mare măsură alimente proaspete și refrigerate, cum ar fi carnea crudă, carnea de pasăre, pește, ouă, lapte, fructe și legume.

Data de utilizare se aplică numai produselor păstrate în starea în care au fost destinate vânzării: de exemplu, un produs creat pentru a fi vândut refrigerat nu trebuie vândut în stare congelată.

Din punct de vedere legal, produsele alimentare cu o dată de utilizare nu pot fi vândute după această dată și nu ar trebui utilizate după miezul nopții din acea zi, chiar dacă arata și miroase bine.

Dacă aveți alimente care se apropie de data de utilizare a acestora, aveți două opțiuni: puteți să le gătiți pe data de utilizare, apoi să le mâncați imediat, să le păstrați în frigider timp de până la două zile sau să le înghețați; sau îl puteți îngheța cu o zi înainte de data de utilizare și apoi gătiți-o în 24 de ore de la decongelare.

Este ilegal ca produsele alimentare să fie vândute după data de utilizare.

De asemenea, în Marea Britanie unele produse nu sunt obligate din punct de vedere legal să aibă un termen de valabilitate

Tesco a declarat că înlăturarea informațiilor de pe etichetă ar încuraja clienții să ia propriile decizii cu privire la prospețimea produselor.

Cu toate acestea, toate produsele afectate vor fi vândute în saci sau cutii și astfel sunt mai greu de manevrat, iar clienții nu ar mai fi capabili să facă diferența între pungile de produse pentru a determina cât de proaspete erau la cumpărare. Pentru a evita acest lucru, Tesco spune că dispune de proceduri riguroase de rotaţie a stocuriloe pentru a se asigura că articolele mai vechi nu au rămas pe rafturi.

Produsele individuale, cum ar fi lămâile vrac sau ceapa, se vând deja fără etichetele cu termen de valabilitate.

Cât de bune sunt produsele mai vechi în comparaţie cu cele proaspete

Mulți nutrienți, inclusiv anumite vitamine din produsele proaspete, sunt instabile și nivelul lor scade după ce ele sunt recoltate.

„Micronutrienții încep să se reducă din momentul în care produsul este tăiat, motiv pentru care mazărea congelată este de fapt mai bună decât cea conservată sau proaspătă, deoarece este înghețată la scurt timp după ce a fost luată”, a declarat Adam Hardgrave, expert în siguranța alimentelor din Food Standards Agency.

Potrivit unui studiu, spanacul păstrat la frigider timp de opt zile și a pierdut aproape jumătate dintr-o substanţă numită folat, o vitamină B, iar pierderea se accelerează la temperaturi mai ridicate. Între timp, un studiu efectuat de cercetătorii Unilever a constatat că broccoliul stocat la temperatura camerei a păstrat numai 44% din vitamina C după șapte zile și doar 28% după 14 zile. Cu toate acestea, când a fost ținut la 4 ° C, 80% din vitamina a fost reținută chiar și după trei săptămâni. Morcovii, pe de altă parte, au pierdut vitamina C la o rată mult mai mică.

De asemenea, merele pot reţine mulţi nutrienţi pentru perioade lungi de timp dacă sunt ţinute la temperatura potrivită.

Însă autorii studiilor spun că, cel mai bine e să analizăm fructele şi legumele vizual. Chiar dacă nu sunt la un maxim de prospețime, ele nu ar trebui să fie evitate pentru că există și alte substanțe benefice care ar putea fi încă acolo, cum ar fi polifenoli sau fibre.

„Atâta timp cât spanacul și brocoliul par proaspete, probabil că sunt proaspete din punct de vedere nutrițional. Aici pot fi mici diferențe, dar nu vedeți o pierdere mare până în punctul în care veți vedea, de asemenea, o schimbare în modul în care arată. Fructele sau legumele care nu sunt consumate nu au valoare nutrițională”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri