Termoizolarea este mai eficienta aplicata la exterior

Termoizolarea este mai eficienta daca se aplica la exterior, in interior putand fi folosita doar in cazul in care cladirea care trebuie reabilitata termic este una istorica si ar strica aspectul acesteia sau daca locatarii nu cad de acord asupra reabilitarii, a afirmat, marti, profesorul Emilia Mladin, de la Departamentul de Inginerie Mecanica, catedra UNESCO de Stiinte Ingineresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, in cadrul unui training cu privire la Directiva de performanta energetica a cladirilor, prilejuit de lansarea oficiala in Romania a Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), informeaza Agerpres.

Ea a explicat ca termoizolarea executata la interior supune structura cladirii la variatii de temperatura de 43 de grade Celsius, spre deosebire de cea realizata la exterior, care permite variatii de temperatura de 7 grade Celsius, prevenindu-se astfel deteriorarea materialelor in timp si reducerea riscului la condens. "Costurile cu energia scad pe masura ce creste grosimea termoizolatiei, dar nu scad direct proportional. Astfel, la un metru de termoizolatie efectul este mult diminuat", a spus Emilia Mladin, adaugand ca minimul la care trebuie executata o termoizolatie este de 10 – 15 centimetri.

Potrivit Emiliei Mladin, materialele folosite la termoizolare variaza de la pluta la celuloza, iar efectul maxim se obtine atunci cand se termoizoleaza toate anvelopele cladirii, adica toate spatiile care separa aerul cald de cel rece. "Vorbim, intr-adevar, de cheltuieli mai mari cu 10 – 15 la suta, insa economiile la factura de energie vor scadea cu 40 la suta", a subliniat ea.

O cladire este considerata "verde" daca este eficienta din punct de vedere energetic si consuma mai putine resurse in timpul constructiei si al operarii in comparatie cu casele "standard". Eficienta energetica sporita reduce consumul de energie si gaz si astfel sunt reduse si emisiile de carbon. La constructia cladirilor verzi consumul de materiale este minim, cantitatea de deseuri rezultate in urma procesului de constructie este redusa, se folosesc materiale reciclate, vopseluri, adezivi, mobilier cu un continut de substante toxice. Acest tip de cladiri minimizeaza impactul asupra mediului si sunt integrate unui sistem de transport public, ceea ce inseamna mai putine masini, o distanta mai redusa de parcurs cu masina si un consum mai mic de resurse.

spot_img

Ultimele știri