Primăria București ar vrea să acceseze fonduri europene pentru a repara porțiunile nefuncționale și pentru a extinde rețeaua de termoficare. Declarația aparține Primarului General al capitalei, Gabriela Firea, și a fost făcută în urma unor discuții cu comisarul european Corina Crețu.
Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să atragă fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană, pentru a repara și a extinde rețeaua de termoficarea capitalei.
A amintit că Bucureștiul are 3.800 de kilometri de conducte, mai mult decât distanța București – Kuwait. Dintre acestea, însă, 70% au o vechime de 30 sau 40 de ani și până la 40% dintre ele sunt nefuncționale.
Potrivit primarului, planuri de reabilitare există deja. Capitala dorește să acceseze 187 de milioane de euro pentru prelungirea sau „updatarea” a 500 de km de termoficare. Gabriela Firea susține însă că va încerca să suplimenteze fondurile, dintr-un alt program european, pentru reabilitarea a încă 500 de km.
În discuția cu doamna comisar-european (Corina Crețu, n.r.), am adresat întrebarea și mi s-a răspuns pozitiv, pentru a suplimenta această sumă, dar de această dată pe planul Juncker, pentru încă 500 de kilometri de rețea de termoficare. Este de datoria noastră să realizăm planul și studiul de fezabilitate și să depunem aceste proiecte. Trebuie să dovedim că suntem parteneri serioși în obținerea acestor fonduri care să creeze calitatea vieții pentru cetățeni și o mai bună dezvoltare a orașelor noastre.
În acest moment, la rețeaua publică de termoficare din București sunt legate 1.5 milioane de apartamente, dar și toate instituțiile publice.
La începutul acestui an, Doru Ciocan, Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), estima că sistemul de termoficare le nivel național ar putea dispărea în următorii 10 ani, ca urmare a deconectărilor localităților.