Termocentralele primesc in continuare certificate GES

Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea in continuare a 1,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (GES) cu titlu gratuit pentru producatorii de energie electrica in perioada 2013-2020, a anuntat, marti, Ministerul Economiei.

"In baza aplicatiei transmise la Comisia Europeana de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), in data de 30 septembrie 2011, Romania va primi in continuare, pentru sectorul producerii de energie electrica, alocarea gratuita de certificate de emisii pe perioada 2013-2019", spun reprezentantii ministerului.

Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Cehia. In mai 2012, Comisia Europeana a autorizat cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei.

In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, in perioada 2013-2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020.

Alocarea pentru 2013, limitata la 70% din emisiile aferente productiei nationale de energie

Alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezinta o derogare importanta de la regula generala prevazuta in legislatia revizuita in domeniul EU ETS, conform careia nu se aloca certificate de emisii cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica. Din acest motiv, Parlamentul European si Consiliul au conditionat alocarea temporara, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii.

Unul dintre criterii prevede ca alocarea pentru anul 2013 este limitata la maximum 70% din emisiile aferente productiei nationale de energie electrica in 2013, corespunzatoare consumului final national brut, acest procent urmand sa fie redus anual.

De asemenea, valoarea certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit trebuie canalizata catre realizarea de investitii in reabilitarea si modernizarea infrastructurii energetice a tarii in cauza, inclusiv construirea de noi centrale electrice si diversificarea mix-ului energetic si a surselor de aprovizionare, precum si in tehnologii ecologice.

Obiectiv de reducere a emisiilor GES mai mare de 20%

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb (foto), a avut o intrevedere la finele saptamanii trecute cu reprezentata Comisiei Europene, comisarul pentru  Schimbari Climatice, Connie Hedegaard. Discutiile s-au axat pe posibila trecere la un obiectiv de reducere a emisiilor de GES mai mare de 20% precum si pe revizuirea schemei de comercializare a GES pentru a 3-a perioada de licitatii. Totodata, au fost dezbatute si posibilitatile de gestionare/reportare a surplusului de AAU-uri (unitati ale cantitatii atribuite) pentru perioada post -2012.

"Finantarea asigurata prin perspectiva financiara multianuala (MFF) reprezinta un procent de cel putin 20% din alocarile bugetare, aproximativ 200 miliarde euro,  pentru indeplinirea obiectivelor in domeniul schimbarilor climatice. Romania trebuie sa aiba in vedere elaborarea de politici si masuri de reducere a emisiilor de CO2 pentru a putea mentine pana in anul 2020 nivelul acestora in cadrul limitelor prognozate de Comisia Europeana”, a spus ministrul Rovana Plumb.

Aceasta a mai precizat ca statul romana a depus deja cererea de reinstalare a eligibilitatii. "Romania asteapta ca certificatul de eligibilitate sa fie reconfirmat dupa reuniunea Comitetului de Conformare de la Bonn”, a subliniat Plumb.

Foto: iuwest.wordpress.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Emisiile motoarelor diesel, factor cancerigen

Contabilizarea GES in agricultura

Companiile aeriene trebuie sa returneze, sub forma de certificate, CO2 emis in 2012

spot_img

Ultimele știri