Emisiile de la termocentrale pe combustibili fosili vor împiedica limitarea încălzirii globale

Emisiile de carbon de la termocentrale pe combustibili fosili existente sau în curs de construcție vor împiedica limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius, țintă stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Noul studiu realizat de universități din SUA și China au utilizat date de la proiecte de infrastructură energetică pe combustibili fosili existente sau în plan de construcție pentru a estima viitoarele emisii de CO2.

Conform rezultatelor, viitoarele emisii de la infrastructură, cum ar fi termocentrale și conducte de petrol, sunt mai mari decât cantitatea de emisii permisă pentru a îndeplini ținta de reducere a încălzirii cu 1.5 grade Celsius, relatează Reuters.

De asemenea, pentru a respecta ținta, durata de viață a infrastructurii va trebui să fie redusă la mai puțin de 25 de ani, iar factorii de capacitate la sub 30%. Cercetătorii avertizează că fără asemenea schimbări, țintele Acordului de la Paris nu vor putea fi îndeplinite.

Statele G20 aproape au triplat subvențiile pentru termocentrale pe cărbune în ultimii ani

Anul trecut, un raport realizat de Grupul Interguvernamental Privind Schimbările Climatice (IPCC) a avertizat că emisiile de CO2 vor trebui să atingă „zero net” până la jumătatea secolului pentru a limita încălzirea la 1.5C. Însă la sfârșitul anului 2018, existau planuri de creștere a capacității de producție pe cărbune cu 579 GW, 583 GW provenind de la gaze naturale și 40 GW de la petrol. Aceste proiecte vor fi construite în următorii ani și vor emite 188 de gigatone de CO2.

Conform oamenilor de știință, dacă infrastructura de combustibili fosili din jurul lumii continuă să funcționeze ca în trecut, va emite aproximativ 658 de gigatone de CO2.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri