O nouă tentativă a guvernanților de a legaliza proiectele hidroelectrice ilegale a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională (CCR) un proiect de lege votat de PSD și PNL care aprobă o ordonanță de urgență privind realizarea de amenajări hidroelectrice în curs de execuție, cu un impact de mediu asupra a 20 de râuri din România. Este a doua tentativă a Parlamentului de a legaliza proiectele de hidrocentralele în curs de execuție, care au fost începute fără respectarea legii, după ce și primul proiect de lege a picat la CCR, după ce a fost atacat de USR.

De această dată, Avocatul Poporului – singura instituție care poate ataca ordonanțele de urgență la CCR – arată că Guvernul s-a substituit autorității publice centrale pentru protecția mediului, Ministerul Mediului, cel care poate excepta de la aplicarea prevederilor legale privind evaluarea efectelor unor proiecte publice sau private asupra mediului.

În plus, Avocatul Poporului consideră, că prin calea de legiferare aleasă  – adică ordonanță de urgență – se încalcă pricipiile constituționale prin care orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime.

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, care l-a rândul său a lucrat pentru ca USR să atace primul proiect la CCR, a reacționat pe Facebook.

„Ordonanța de urgență dată de guvernul Ciucă distruge practic 20 de situri Natura2000. Calculul economic nu justifică un asemenea atac distructiv asupra mediului înconjurător. Am spus mereu că această OUG a fost emisă pentru a scăpa de avizul de mediu și pentru a trece peste decizii judecătorești definitive, care au stabilit că proiectele hidroenergetice, cum sunt cele din Defileul Jiului, sunt ilegale. Este o minciună și că proiectele sunt finanțate prin programul RePowerEU, Comisia Europeană nu va aloca bani pentru distrugerea mediului înconjurător, ci, din contră, există șanse mari să deschidă procedura de infringement”, a arătat el.

În expunerea de motive a Ordonanței de Urgență se arată că, având în vedere caracterul strategic al proiectelor de investitii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice și faptul că finanțarea europeană prin planul de măsuri REPower EU presupune o perioadă redusă de timp pentru evaluare, este necesară asigurarea posibilității realizării acestora până în anul 2026.

Prin finalizarea și punerea în valoare a proiectelor hidroenergetice din Anexa la proiectul de ordonanță de urgență, respectiv:

Nr.crt Obiectiv

1 AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbesti

2 AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig

3 AHE Pascani pe râul Siret

4 AHE Rastolnita

5 AHE Surduc Siriu

6 AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni

7 Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a – II-a

8 AHE a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre. CHE Islaz

9 AHE Cerna Belareca

Organizațiile de mediu Bankwatch, Agent Green și WWF au tras un semnal de alarmă și au cerut parlamentarilor să nu voteze legea care va conduce la mutilarea a cel puțin trei parcuri naturale, legitimând practic proiecte hidroenergetice nelegale.

Citește și:

CCR blochează construcția de microhidrocentrale în ariile protejate. Legea Zamfir e neconstituțională!

Deputații intră cu buldozerul în ariile protejate. România ar putea fi pusă în fața unei noi proceduri de infringement  

ONG-urile de mediu sesizează Avocatul Poporului și președintele cu privire la modificarea ariilor protejate

Comisiile de Mediu și Ape din Senat acordă rapoarte favorabile legii care mută ariile protejate. CES: Legalizare retroactivă a unor ilegalități  

ONG-urile și experții de mediu s-au opus și ei acestei inițiative: ONG-urile de mediu cer respingerea proiectului care permite modificarea ariilor protejate pentru proiecte hidroenergetice

O petiție a Declic Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste a ajuns la aproape 15.000 de semnături.

PSD a găsit soluția pentru reluarea amenajării hidrocentralelor în zone aflate sub protecție: Mută ariile protejate!  

România ar putea cere CE mutarea siturilor Natura 2000 pentru a-și continua proiectele energetice

WWF: Peste 8.700 de hidrocentrale noi amenință biodiversitatea europeană

spot_img

Ultimele știri