Temperaturile vor crește peste pragul de 2°C

Angajamentele țărilor referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu sunt suficiente pentru a limita creșterea temperaturilor cu maximum 2°C. Este concluzia la care au ajuns două echipe de experți, care au analizat planurile de acțiune trimise de guverne către ONU, înainte de semnarea unui acord climatic global la Paris.

10_12_global_warming

Statele lumii s-au angajat să mențină creșterea temperaturilor la maximum 2°C față de nivelurile pre-industriale, până la finalul acestui secol. Pentru aceasta, 147 de state au trimis, până în data de 1 octombrie 2015, planuri de acțiune referitoare la modul în care intenționează să-și reducă emisiile.

Grantham Research Institute și Climate Action Tracker sunt doar două dintre organizațiile care au analizat strategiile climatice naționale și au evaluat măsura în care acțiunile propuse ar putea conduce la realizarea obiectivului asumat.

La ce creșteri de temperaturi se așteaptă experții

Specialiștii de la Grantham Research Institute estimează că emisiile de gaze cu efect de seră vor crește în următorii 15 ani, în ciuda angajamentelor asumate de state pentru reducerea lor. În acest moment, producem în fiecare an 50 de miliarde de tone de dioxid de carbon, iar cercetătorii preconizează că această cantitate va crește la aproximativ 55-60 de miliarde, până în 2030.

Se pare că, dacă am reduce emisiile cu 36 de miliarde de tone, am avea doar 50% șanse să ținem creșterea temperaturilor sub limita de 2°C.

În analiza realizată de organizația Climate Action Tracker, se estimează că actualele angajamente vor determina creșterea temperaturilor cu 2.7°C. În luna decembrie a anului trecut, înainte de anunțarea măsurilor care vor fi adoptate de SUA, China și alte țări din UE, Climate Action Tracker preconizase o creștere cu 3.1°C.

Efectele schimbărilor climatice asupra populației

Ţările aflate în zone aride, în zone muntoase sau la altitudini foarte joase sunt cele mai afectate de încălzirea globală. Recent, 20 dintre acestea au decis să colaboreze. Au format coaliția V20, în încercarea de a găsi soluții de finanțare care să le ajute să facă față dezastrelor naturale, pentru care nu sunt direct responsabile.

Deși emit doar 2% din cantitatea de dioxid carbon produsă la nivel global, cele 20 de state au pierdut anual, începând cu 2010, 50.000 de oameni în dezastre naturale cauzate de creșterea temperaturilor.

Efectele schimbărilor climatice asupra viețuitoarelor

Și viețuitoarele sunt afectate de schimbările climatice. Pentru multe, creșterea temperaturilor poate însemna extincția, iar pentru restul – nevoia de adaptare.

O echipă de cercetători ai Universității din Gdansk (Polonia) au descoperit recent că trupul păsărilor se schimbă, adaptându-se la schimbările climatice. Dacă în trecut, aripile lor erau mai ascuțite, perfecte pentru a parcurge distanțe lungi, acum, ele sunt mai rotunde, adaptate zborurilor pe distanțe scurte.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri