Temperaturile extreme vor fi foarte probabile în următorii patru ani

Un fenomen natural ciclic care afectează clima planetei va amplifica efectul încălzirii globale și va duce la temperaturi extreme în următorii patru ani, conform unui nou studiu.

Florian Sévellec, cercetător la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice, a gândit un sistem de prognoze care ține cont de modele climatice precedente pentru a măsura ce combinație a fost cea mai eficientă pentru estimarea temperaturilor din trecut.

Conform analizei, creșterea temperaturilor de pe urma variațiilor naturale în acest an este de două ori mai mare decât cea de pe urma încălzirii globale pe termen lung, iar anul viitor este probabil să fie de trei ori mai mare.

Sévellec a atras atenția că rezultatele nu confirmă că Europa ca avea mai multe valuri de căldură, că SUA va avea mai multe incendii de vegetație, sau că Africa de Sud va trece prin mai multe secete. Probabilitatea acestor evenimente va crește, însă rezultatele studiului nu indică ce parte a lumii va fi afectată de creșterea temperaturilor.

Însă studiul sugerează că apele din ocean se vor încălzi mai rapid decât aerul de deasupra pământului, având ca urmare creșterea riscului de inundații, uragane, taifunuri și ciclonuri.

Emisiile cu efect de seră au un efect constant de sporire al temperaturilor, însă efectele sunt amplificate sau diminuate de variații naturale. Între 1998 și 2010, temperaturile globale au trecut printr-o perioadă naturală de răcire, însă în prezent planeta a intrat în faza opusă, în care variațiile naturale amplifică încălzirea globală cauzată de om.

Green Report Shop Transport ECO

Sévellec a explicat că sistemul său de prognoză nu ar trebui privit ca decisiv, ci ar trebui folosit în cadrul altor sisteme de prognoză. Oamenii de știință doresc să adapteze sistemul pentru a face prognoze la nivel regional, precum și pentru a estima tiparele de precipitații și secete.

În această vară, mai multe regiuni ale lumii au fost afectate de fenomene meteo extreme, asociate cu schimbările climatice. Studiile arată că inundațiile și secetele vor fi tot mai dese pe teritoriul Europei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri