95%. Aceasta este probabilitatea ca, până la sfârșitul secolului, temperaturile să crească cu cel puțin 2°C și să depășească ținta asumată de Acordul Climatic de la Paris în 2015. Previziunile au fost exprimate de specialiști într-un studiu recent și au la bază un raport, publicat în 2014 de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC).
Trendurile globale în economie, emisiile de CO2 și ritmul în care crește populația globului sunt motivele pentru care cercetătorii au făcut aceste afirmații. Ei spun că există o șansă de doar 5% ca scenariul să fie cel convenit la Paris în 2015.
Așa cum prevede Acordul pentru Climă, semnat la Paris în 2015 de 195 de țări, temperaturile globale nu trebuie să crească peste pragul de 2°C, față de perioada preindustrială. Totuși, această limită este una maximă, cea preferabilă fiind de 1.5°C. Potrivit studiului, citat de The Guardian, ținta de 1.5°C nici măcar nu este plauzibilă.
„Suntem mai aproape de margine decât s-ar crede. Dacă vrem să evităm ținta 2°C, avem prea puțin timp la dispoziție. Publicul ar trebui să fie foarte îngrijorat”, a declarat Adrian Raftery, profesorul de la Universitatea Washington, cel care a coordonat cercetarea.
Scenariile luate în calcul de studiu, spun că există 90% șanse ca temperaturile să crească la valori cuprinse între 2°C și 4.9°C până în 2100. Ceea ce înseamnă jumătatea perioadei prevăzute în raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC).
Cum au ajuns la rezultate
Pentru a ajunge la aceste valori, specialiștii nu au analizat doar modul în care emisiile de gaze cu efect de seră influențează temperaturile, ci s-au uitat și la cum au evoluat trei indici ai trendurilor globale în ultimii 50 de ani: creșterea populației, PIB-ul și cantitatea de dioxid de carbon emisă pentru fiecare activitate economică (intensitatea CO2).
După ce au construit un model statistic pentru mai multe scenarii, cercetătorii au descoperit că intensitatea dioxidului de carbon va fi factorul crucial pentru ce se va întâmpla în următorii ani. Ei estimează că noile tehnologii vor reduce emisiile de CO2 cu 90% pe parcursul acestui secol. Schimbări mari se vor înregistra în China și India, însă declinul tot nu va fi îndeajuns pentru e evita depășirea pragului de 2°C.
11 miliarde de oameni până în 2100
Estimările pentru 2100 spun că populația globului va crește la 11 miliarde de oameni. Totuși, specialiștii spun că majoritatea creșterilor vor avea avea loc în Africa Subsahariană, ceea ce înseamnă că vor avea un impact minor asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Chiar dacă ținta de 2°C nu este atinsă, acțiunea este foarte importantă. Cu cât temperatura va crește, cu atât urmările vor fi mai grave”, a spus Adrian Raftery.