Telegraful de Prahova: Ursii gunoieri isi fac simtita prezenta

Autor: Mihai PASCU

Locuitorii din Sinaia au ajuns din nou sa se teama de a mai iesi pe strada dupa caderea serii. Asta pentru ca, de mai bine de o saptamana, ursii gunoieri au dat din nou iama prin tomberoane si prin platformele de gunoi. Primarul sustine ca de vina ar fi turistii.

De saptamana trecuta, locuitorii din Sinaia dau zilnic nas in nas cu ursii gunoieri. Ei spun ca se tem sa mai iasa pe strada dupa caderea serii, pentru ca risca sa fie atacati de animale. “De vreo patru-cinci zile incoace, in fiecare seara pe la 21.30, ursii sunt calare pe tomberoanele de gunoi. Nu putem sta cu copiii in parc pentru ca ne temem sa nu fim atacati. Am vorbit si cu comisarul de cartier, am facut sesizari si la Primarie, dar nimeni nu ia nicio masura“, ne-a spus un locuitor din Sinaia. Acesta a mai adaugat ca animalele sunt atrase de tomberoanele de gunoi unde vin sa caute mancare pentru ca pubelele nu sunt golite la timp de firma de salubritate.

Gunoiul e sub control, ursii nu

Pe de alta parte, reprezentantii firmei de salubritate sustin ca ridicarea gunoiului se face din 2008 conform unui program bine stabilit impreuna cu Primaria Sinaia, tocmai in vederea diminuarii riscului aparitiei ursilor in oras.

“In colaborare cu Primaria am realizat inca de anul trecut doua programe pentru ridicarea gunoiului inainte de incheierea programului de lucru. Astfel, colectarea si igienizarea celor 10 platforme din localitate se face zilnic, intre orele 13.00-17.00, pentru asociatiile de proprietari, iar la case o data pe saptamana. Mai apar gunoaiele de dupa ora 17 si pana seara insa sunt putine cantitativ“, ne-a declarat Claudiu Barcan, directorul firmei de salubritate Montsin Sinaia. Acesta a mai precizat totodata ca, de luni pana duminica, in fiecare dimineata si seara, au loc controale drastice legate de executarea lucrarilor si de curatenia la platformele de colectare. Cinci inspectori si doi coordonatori, dintre care unul este chiar primarul orasului, efectueaza aceste verificari.

Vizitatorii s-ar crede la zoo

Desi Sinaia se confrunta cu aceasta situatie de peste doua luni, primarul statiunii da asigurari ca face tot ce-i sta in putinta ca sa scape de problema ursilor. Acesta sustine ca a cerut relocarea animalelor, insa administratia Parcului National Bucegi nu si-a dat inca acordul. “Anul trecut am relocat pe cheltuiala comunitatii 14 ursi. Desi cerusem mutarea a 28 de animale, nu ni s-a aprobat decat jumatate din numarul lor. Avizele de-abia daca ni s-au dat atunci pentru ca animalele sunt considerate parte din fauna locala si Parcul Bucegi n-a vrut sa semneze pentru relocarea tuturor. Acum, am formulat noi cereri si inca asteptam sa-si dea acordul“, ne-a declarat Vlad Oprea, primarul orasului, care a adaugat ca administratia Parcului ar trebui sa ia masuri pentru ca ea administreaza fondul cinegetic.

Mai mult decat atat, potrivit lui Oprea, turistii ar fi de vina pentru “peregrinarile“ ursilor. Acesta sustine ca vizitatorii le dau de mancare, in ciuda recomadarii autoritatilor de a nu o face. “Noi recomandam turistilor sa nu le hraneasca pentru ca angajatii Romsilva le pun suficient nutret in padure“, a precizat acesta. Chiar si asa, situatia ramane neclara. In cel mai rau caz, resturile din care se infrupta animalele sunt lasate de turisti pe traseele montane si nicidecum la portile localnicilor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri