Telegraful de Prahova: Un strop de substanta nu rezolva problema piritei ucigase

Muntii de pirita de la Valea Calugareasca au intrat din nou in atentia autoritatilor. Zecile de hectare de teren ale fostului Combinat Romfosfochim vor fi acoperite luna aceasta cu o substanta speciala menita sa nu permita imprastierea pulberilor. Din pacate, este vorba doar despre o solutie temporara. Muntii de pirita vor ramane la locul lor.

Muntii de pirita de pe terenul fostului Combinat Romfosfochim de la Valea Calugareasca cauzeaza si acum mari probleme localnicilor. La cea mai mica adiere pulberile, iar vantul le poarta deasupra asezarilor din zona. Locuitorii de aici povestesc oricui vrea sa-i asculte ca unii chiar au decedat din cauza problemelor de sanatate provocate de prezenta acestor reziduuri. In 2002, societatea Mega Company a preluat haldele de cenusa, si odata cu ele obligatia de a ecologiza zona. Pana in prezent, insa, nu a fost luata nicio masura in acest sens.

Lasat in grija nimanui, Combinatul a devenit tinta localnicilor care vor sa scoata un ban din vanzarea de fier vechi. De-a lungul vremii, unii dintre au pierit printre daramaturi, dar asta nu i-a impiedicat pe ceilalti sa rascoleasca haldele. Fierul gasit aici este singura lor sursa de venit, iar asta este o tentatie greu de infranat.

Dupa atatia ani in care autoritatile abilitate au incercat sa gaseasca o solutie viabila, Agentia pentru Protectia Mediului Prahova anunta ca, incepand cu 6 aprilie zona va fi acoperita cu o solutie de tip cenusa, care va impiedica raspandireea pulberilor in aer. Ce se va intampla, insa, efectiv cu zecile de kilometri de teren plin de cenusa? Care va fi modalitatea in care solul va fi si curatat? Nu se stie deocamdata. “In perioada 6 – 30 aprilie 2009, haldele de cenusi de pirita de la Valea Calagareasca vor fi stropite cu produsul fixator PennzSuppress D.

Masura este luata de catre firma The Mega Company, proprietarul haldelor, in vederea reducerii emisiilor de pulberi in zona fostului Combinat Chimic Valea Calagareasca. Pe perioada executarii lucrarilor de stropire, calitatea aerului din zona va fi monitorizata de catre un laborator autorizat, iar paza obiectivului va fi asigurata atat in timpul executarii lucrarilor cat si ulterior finalizarii acestora“, se arata intr-o adresa semnata de Camelia Steliean, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.

Silentio stampa

Societatea Mega Company a dorit sa inceapa actiunea de acoperire a muntilor de cenusa cu aceasta substanta inca de anul trecut, dar la vremea aceea nu avea toate avizele necesare inceperii unei astfel de actiuni. Cum, din declaratiile precedente ale conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, reiese faptul ca pojghita formata prin stropirea piritei cu aceasta substanta minune este una foarte subtire, care nu rezista decat la actiunea vantului, la primirea comunicatului am incercat sa aflam cat de eficienta este, in fapt, aceasta masura.

Nu am avut insa prea mult noroc, asa ca singurul raspuns este cel al primarului localitatii Valea Calugareasca, Vasilica Neacsu, care ne-a explicat ca, intr-adevar, este vorba doar de o solutie pentru moment, intrucat folia de protectie se poate rupe. “Societatea a venit prin august anul trecut sa faca un test cu aceasta substanta.

Ieri (n. r. miercuri) au venit la mine sa aduca substanta. Teoretic se incepe de luni, dar depinde si de vreme, pentru ca nu au voie sa stropeasca daca sunt precipitatii. Lucrarea se face manual, de catre paznicii terenului, deci va dura destul de mult fiind vorba despre o suprafata destul de intinsa. Cand cineva calca pe teren, pojghita se rupe.

Tocmai de aceea vor mai lasa o cantitate de substanta, pe care oamenii sa o mai imprastie cand se vor ivi probleme. Este o solutie provizorie, adica nu vor mai exista pulberi in aer cand bate vantul, dar cenusa tot acolo ramane. Acum sunt zece agenti care pazesc terenul si am fost informat ca societatea va ridica si un gard, dar asta dupa ce terenurile vor fi stropite“, ne-a declarat Vasilica Neacsu, primarul din Valea Calugareasca.

spot_img

Ultimele știri