Monitorizat de presa, Primarie, Regia de Servicii Publice, Garda de Mediu sau Agentia pentru Protectia Mediului, operatorul de salubritate din Ploiesti a redus pretentiile financiare comparativ cu primele luni de activitate. Factura aferenta lunii iunie ajunge undeva la 470.000 de lei, cu tot cu TVA si taxa de rampa.
In luna aprilie, Rosal „spargea piata” facturand aproximativ 2.500 de tone de deseuri asimilate celor din constructii si demolari. Dupa un intreg scandal legat de modul in care a fost aprobat respectivul tarif si de materialele care sunt taxate ca fiind „asimilate”, cantitatile au inceput sa scada. La fel si pretentiile financiare. Ca dovada, avem factura emisa de Rosal catre Primaria Ploiesti pentru activitatea din perioada 1-15 iunie.
In prima jumatate a lunii trecute, au fost incarcate si transportate „doar” 254,88 tone de deseuri asimilate. Ce sa intelegem? Ca n-au mai daramat ploiestenii la fel de mult sau ca tonele din celelalte luni fusesera trecute „fortat” drept asimilate. In perioada amintita, angajatii operatorului au maturat manual 5 milioane de metri patrati, mecanizat – 6 milioane si au executat intretinere stradala pe o suprafata de 7,1 milioane mp.
In premiera, Regia Autonoma de Servicii Publice le-a solicitat stropirea carosabilului din cauza caniculei, operatiune care a insemnat 2.500 de lei. O nimica toata, comparativ cu 124.461 lei, suma totala, fara TVA, solicitata pentru maturat, intretinere si spalat strazi. De la jumatate din valoarea facturii, cat a fost la intrarea Rosal in Ploiesti, ponderea sectiunii pentru asimilate a scazut simtitor: putin peste 31.000 de lei trebuie sa achite Primaria Ploiesti.
In incercarea de a se revansa pentru faptul ca ne-au trimis cu mare intarziere informatiile solicitate cu privire la factura din perioada 1-15 iunie, reprezentantii administratiei locale ne-au prezentat, in avans, estimarile pentru cea de-a doua jumatate a acestei luni. Potrivit calculelor paralele realizate de RASP, bugetul local va mai avea de platit aproximativ 240.000 de lei. „Este o factura mai mica decat a avut fostul operator in aceeasi perioada a anului trecut. In a doua jumatate a lunii, nu s-au putut efectua toate operatiunile din cauza ploilor, asa ca am obtinut o reducere de cheltuieli”, explica Vasile Ionescu, seful Biroului Salubritate din cadrul RASP Ploiesti.