O firma care executa lucrari de asfaltare in Ploiesti a gasit de cuviinta sa foloseasca terenuri proprietate personala a unor cetateni din zona Bereasca drept rampa de depozitare a materialelor obtinute din decopertarea strazilor. In cazul de fata nu vorbim de cativa metri cubi de moloz, ci de zeci de tone de reziduuri. Desi problema a fost reclamata la Primaria Ploiesti in nenumarate randuri, autoritatile nu au gasit o modalitate de a pune capat situatiei.
Nu mai este un secret ca pe zeci de strazi din Ploiesti se executa lucrari de asfaltare. Noutatea este ca unele firme, care au castigat licitatiile, au gasit solutii inedite pentru depozitarea materialelor rezultate din decopertarea arterelor de circulatie. Sergiu Radu, un ploiestean care a achizitionat un teren in zona Cartierului Bereasca, s-a trezit peste noapte cu un morman de moloz chiar pe proprietatea sa. Dupa numeroase investigatii, omul si-a dat seama ca ocuparea lotului a fost facuta chiar de firma Baustrada, cea care asfalteaza strazile din zona.
„La inceput am gasit moloz pe 2.500 de metri patrati, materialele depozitate atingand inaltimea de un metru si jumatate. Va ganditi cum este ca cineva, pe proprietatea dumneavoastra, fara sa aiba vreun acord, sa arunce toate deseurile? Am luat legatura cu directorul societatii Baustrada si i-am spus sa isi ridice materialele, ba chiar am vorbit cu Radu Socoleanu, viceprimarul orasului, si intr-adevar cei de la firma au venit, au ridicat deseurile”, ne-a povestit Sergiu Radu. Varianta cetateanului a fost confirmata si de viceprimarul municipiului Ploiesti, Radu Socoleanu. „A venit in audienta si mi-a adus la cunostinta situatia. Imediat, am contactat reprezentantii firmei care au promis ca vor elibera locul. Mai mult, societatea a fost si avertizata ca, in cazul in care se va repeta situatia, va fi amendata”, ne-a declarat vicele.
Perseverenta
Necazul este ca, potrivit ploiesteanului, deseurile au fost luate de pe proprietate sa si mutate pe un teren invecinat. Insa nici aici, firma nu a fost scutita de reclamatiile detinatorului lotului de teren.
„Pentru ca vecina nu a fost de acord cu prezenta molozului, firma a transferat materialele la celalalt vecin al meu, afectandu-mi de data aceasta gardul, care a costat aproximativ 200.000 de lei. Am venit cu un topograf care mi-a explicat ca, in cazul in care o sa ploua, tot gardul meu, in care am investit atatia bani, o sa se darame. Incerc de doua saptamani sa il contactez pe directorul firmei Baustrada, dar nu dau de el. Azi (n.r. vineri) mi-a raspuns la telefon in cele din urma si mi-a zis ca o sa vina, insa nu mai cred in promisiuni”, ne-a povestit Sergiu Radu.
Greu cu rezolvarea
Potrivit administratorului orasului, Ionut Ionescu, a existat o discutie pe tema aceasta, in urma cu o luna de zile si, la acea data, se gasise o rezolvare. „Vom verifica situatia, stiu ca a existat o sesizare la Politia de Proximitate”, ne-a explicat Ionescu. Am incercat sa obtinem un punct de vedere si din partea sefului Directiei Tehnice din cadrul Primariei Ploiesti, Cristian Sadulescu. Cu amabilitate, fara a astepta sa ii expunem situatia, directorul ne-a precizat ca se afla la volan, „conduc, sunt in drum spre Sighisoara”. Logic, l-am sunat vineri, in jurul orei 14.00, cand omul, probabil, isi facuse alte calcule pentru petrecerea weekend-ului. Culmea este ca, la nivelul administratiei locale, nu exista o parghie de sanctionare a unei astfel de abateri, pentru ca, pana la urma, depozitarea gunoiului pe proprietatea cuiva nu este un lucru in conformitate cu legea. Potrivit Regulamentului de gospodarire a orasului, exista prevederi pentru abandonarea sau depozitarea molozului, numai atunci cand acesta ajunge in locurile publice sau in alte locuri decat cele special amenajate, nici vorba de proprietatile private.
No comment
Cetateanul afectat de reziduurile depozitate in imediata vecinatate a proprietatii sale se poate adresa doar Garzii de Mediu. Oricum, „practica” firmei cu pricina este dezaprobata si de conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. „El trebuie sa depuna o reclamatie la Garda de Mediu, dar eu stiam ca materialele care rezulta din decopertare ar trebui sa fie casate si refolosite, in niciun caz depozitate pe o proprietate privata”, ne-a declarat Camelia Steliean, direcor APM. Am incercat sa luam legatura si cu cei din conducerea firmei Baustrada, dar la numarul de telefon al societatii, postat pe site-ul Primariei, nu a raspuns nimeni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Telegraful de Prahova