Teixobactin, noul antibiotic descoperit după 30 de ani

După mai bine de 30 de ani, o echipă de medici germani și americani au reușit să obțină un nou antibiotic, care s-a dovedit foarte eficient în testele pe șoareci de laborator împotriva anumitor tulpini bacteriene rezistente, iar noul medicament ar putea fi disponibil pentru uz uman în următorii cinci-șase ani, potrivit Nature.

bacterie

Eficiența noului antibiotic a fost dovedită pentru Clostridium difficile, bacterie care produce diaree, contra stafilococului auriu, care stă la originea unor infecții alimentare, ducând chiar la septicemie, și a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis. Toate cele trei bacterii menționate au dobândit rezistență față de antibioticele clasice.

Teixobactina este o moleculă naturală pe care medicii au descoperit-o după ce au analizat circa 10.000 de compuși extrași din bacteriile provenite din sol și cultivate folosind o nouă metodă brevetată de compania farmaceutică americană NovoBiotic.

„Această descoperire este promițătoare pentru dezvoltarea viitoare a antibioticelor și este o oportunitate de a relansa cercetarea în acest domeniu”, a declarat Kim Lewis, coordonatorul echipei de cercetători. Acesta a subliniiat faptul că rezistența dobândită față de antibiotice „provoacă o criză a sistemelor de sănătate publică”.

Rezistența la antibiotice ar putea duce la moartea a 10 milioane de persoane pe an, la nivel global, în 2050, cauzând și o diminuare a PIB-ului mondial cuprinsă între 2 și 3 %, apreciază o comisie de experți alcătuită de guvernul britanic.

Citește și:

Mările și oceanele, surse de hrană, medicamente și energie

Antena3.ro: Apocalipsa antibioticelor

spot_img

Ultimele știri