Tehnologia poate ajuta conservarea rezervațiilor naturale, pe modelul orașelor smart

Orașele smart sunt adesea prezentate ca fiind cheia viitoarei vieți urbane. Creșterea capacității pentru informații mai complexe poate contribui la rezolvarea problemelor sociale și de mediu, prin economisirea energiei și reglementarea fluxului de trafic. Un studiu făcut de Universitatea Lancaster din Marea Britanie a evidențiat potențialul de adaptare a conceptului de „smart” pentru parcurile naționale. 

Dar cum poate așa-numita tehnologie „smart” să îmbunătățească experiența de relaxare în natură? Provocarea constă în integrarea tehnologiei în recreerea în aer liber, păstrând în același timp elementele cruciale ale experienței (aventura, simplitatea, relaxarea în locuri departe de civilizație).

Experții sugerează că inovația și „internetul lucrurilor” (the internet of things – n.r.) ar putea fi cheia pentru o mai bună protejare a parcurilor mondiale, reducând în același timp costurile și îmbunătățind experiența vizitatorilor. Iată câteva opțiuni smart simple:

Controlul deșeurilor

Coșurile de gunoi pot fi dotate cu senzori care alertează autoritățile parcului național atunci când sunt pline, ceea ce reduce problema gunoiului împrăștiat și ajută la conservarea peisajului. Cercetările au arătat că acest tip de mesaje funcționează, un exemplu fiind cel din Parcul Lake District din Marea Britanie.

Parcări smart pentru mașini

Parcările „inteligente” vor transmite informații autoturismelor atunci când parcările auto sunt pline. Acest lucru poate reduce emisiile de carbon prin reducerea deplasărilor către mai multe parcări auto pentru căutarea unui loc gol. Cu toate acestea, încurajarea utilizării mijloacelor de transport în comun sau nemotorizate reduce emisiile de carbon mult mai eficient. Această alternativă ar trebui să aibă prioritate.

Folosirea aplicațiilor de car-sharing

Managerii parcurilor naționale au identificat de mult timp nevoia de a reduce utilizarea autoturismului de către vizitatori. În afară de reducerea emisiilor de carbon, poluarea vizuală a unui număr mare de autoturisme din zonele naturale reprezintă o problemă veche. Peisajul este populat de mașini și astfel se îndepărtează de estetica „naturală” și „simplă”, care este atât de importantă în atragerea vizitatorilor.

Există o nevoie considerabilă de a încuraja folosirea la comun a autoturismelor, mai ales că infrastructura din zonele rurale este mai puțin rezistentă la un număr mare de autoturisme. Specialiștii din domeniul încurajează din ce în ce mai mult puterea schimbului de informații noi și capacitatea inteligentă de a rezolva acest lucru prin măsuri cum ar fi aplicațiile de car-sharing și o planificare mai bună pentru călătoriile integrate.

Persoanele care călătoresc în, din și în interiorul parcurilor naționale pot face acest lucru în mod sustenabil, cu mai multă încredere, dacă ar avea la îndemână, prin diverse aplicații, informații de încredere despre transportul public, precum și opțiunile de mers pe jos și pe bicicletă.

Navigarea cu ajutorul telefoanelor inteligente

Cercetările privind excursiile care implică mersul pe jos în natură arată că numărul persoanelor care folosesc tehnologia telefonului mobil ca ajutor de navigație este în creșetere rapidă. Internetul este din ce în ce mai utilizat atât pentru a prezenta și, cât și a documenta plimbările în parcurile naționale înainte de a le efectua. Specialiștii îndeamnă însă la precauție pentru excursiile mai aventuroase.

De asemenea, serviciile de salvamont pot fi puse la încercare atunci când excursioniștii se bazează prea mult pe tehnologie. Navigarea numai cu un telefon mobil sau cu un GPS nu poate înlocui abilitățile de citire a hărților atunci când aceștia se confruntă cu dificultăți.

Însă, telefonul ar putea simți când ați obosit în timpul unei plimbări, și să vă anunțe unde se află cel mai apropiat popas sau cabană pentru o oprire de odihnă. Ar putea chiar să vă trimită meniul sau să va ajute să faceți o rezervare.

Tehnologia este folositoare, însă nu e totul

Tehnologia redefinește modul în care privim mediul înconjurător. Agenția guvernamentală responsabilă cu sportul din Marea Britanie (Sport Egland) a efectuat o cercetare privind activitățile în aer liber din Regatul Unit. Rezultatele au arătat că oamenii simt nevoia de conectivitate chiar și în cele mai îndepărtate zone naturale și în special tinerii. Astfel că tehnologia este bine-venită.

Există beneficii clare pentru integrarea tehnologiei ”smart” în zonele rurale și naturale. Turismul, în special, reprezintă un punct central, datorită capacității de îmbunătățire a durabilității în parcurile naționale. Dar implicațiile mai largi ale acestei dezvoltări trebuie încă luate în considerare.

Parcurile naționale ar trebui să continue să satisfacă toate preferințele și să păstreze anumite elemente „smart”, îmbunătățind experiența celor care caută aventuri și sălbăticie. Oamenii ar trebui, de asemenea, să-și regândească relația cu natura. Dacă tehnologia inteligentă poate ajuta mediul, păstrează biodiversitatea și protejează zonele sensibile, atunci ar trebui să fie considerată un antidot la efectele negative ale activității omului din trecut.

„Cercetările sugerează o creștere exponențială a numărului de dispozitive mondiale conectate la internet în următorii ani, în creștere de la 4,9 miliarde în 2015 la aproximativ 25 miliarde în 2025. Parcurile naționale trebuie să acționeze acum și să ia serios în considerare aceste tehnologii inovatoare pentru a proteja mai bine mediu și să țină pasul cu viitoarele așteptări ale vizitatorilor”, a spus Edward Truch, profesor la Universitatea Lancaster.

O plimbare într-un parc ar putea fi în curând o experiență cu totul diferită dacă parcurile naționale vor integra tehnologia smart.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri