Taxarea pungilor de plastic, in presa de azi

Evenimentul Zilei: Gata cu pungile de plastic gratuite!

Pungile din plastic care nu sunt biodegradabile, oferite gratis de comercianti, ar putea sa dispara sau sa se gaseasca numai contra cost, daca propunerea ministrului mediului, Attila Korodi, va deveni act normativ.

Korodi doreste sa-i taxeze drastic pe vanzatorii care ofera acum pungi nebiodegradabile, pentru a-i determina sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile. Asta, in conditiile in care studiile unor organizatii nonguvernamentale au relevat faptul ca un roman utilizeaza, in medie, 250 de pungi pe an.

Ministrul nu are insa parghiile legale pentru a interzice complet punerea in circulatie a pungilor din plastic. Astfel, exista varianta ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, unii agenti economici sa prefere, in loc de distribuirea gratuita a pungilor, vanzarea lor pentru un pret din care sa-si poata acoperi noua taxa. „Speram ca taxarea sa-i descurajeze pe operatorii care pun in circulatie acest gen de ambalaje si sa-i faca sa se reorienteze spre ambalaje ecologice, dupa exemplul Irlandei, unica tara din Uniunea Europeana unde functioneaza acest sistem”, a spus ministrul Korodi.

Legea ar urma sa capete o forma finala undeva in primavara acestui an, urmand ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009. Attila Korodi a tinut sa sublinieze ca acelasi ambalaj dintr-un material biodegradabil costa cu doar 5a in plus fata de unul care polueaza. Pe de alta parte, o punga din plastic se degradeaza in 50-100 de ani, lucru care a inceput sa fie vizibil la depozitele de deseuri.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

Cotidianul: Pungile de plastic vor fi biodegradabile

Ministrul Mediului, Korodi Attila, va propune o lege prin care pungile de plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate pentru a-i determina pe vinzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nici o taxa. Legea ar urma sa capete o forma finala undeva in primavara acestui an, urmind ca, potrivit calculelor ministrului, sa produca efecte in 2009.

Korodi a tinut sa sublinieze ca acelasi ambalaj dintr-un material biodegradabil costa cu doar 5% in plus fata de unul care polueaza. Potrivit studiilor, pungile existente acum pe piata se degradeaza in cel putin 100 de ani, in timp ce la cele biodegradabile termenul este de maxim doua-trei luni.

Pentru mai mult informatii vizitati Cotidianul

Gardianul: Punga de 1 leu” devine marfa de lux din 2009

Pungile din plastic din magazine vor fi inlocuite cu cele din hartie sau din materiale textile din 2009, ne-a declarat ministrul mediului Attila Korodi. „Obisnuitele pungi din plastic ar trebui sa dispara din magazine. Pungile nu mai trebuie sa fie gratuite, iar daca vreti sa le cumparati, s-ar putea ca pretul sa fie destul de piperat. Pregatim un proiect prin care sa reducem poluarea prin reciclarea pungilor din plastic”, ne-a spus Attila Korodi. Ministrul mediului intentioneaza sa aplice o taxa companiilor care pun in circulatie pungile de plastic care nu sunt biodegradabile.

„Vom crea un sistem prin care vom ingreuna, din punct de vedere financiar, utilizarea pungilor nebiodegradabile, taxand foarte mult punerea acestora in circulatie. Pana in primavara vom finaliza actul normativ. Aceasta taxa ar trebui sa fie aplicata cel tarziu incepand din 2009”, ne-a spus Korodi.

Un roman foloseste 250 de pungi pe an

Ministrul mediului a precizat ca un roman utilizeaza anual circa 250 de pungi de plastic. „O punga din plastic, de calitate buna, se descompune in 100 de ani. In vederea asigurarii comerciantilor cu ambalaje exista posibilitatea punerii in circulatie a pungilor din plastic biodegradabile care au aproximativ acelasi cost cu a altor categorii de ambalaje”, ne-a mai declarat Attila Korodi. Oficialul mediului a mai spus ca introducerea unei astfel de taxe nu ar trebui sa se rasfranga in pretul pungilor.

„Nu cred ca marile companii vor avea interes sa mareasca pretul in conditiile in care au posibilitatea sa acceseze la acelasi pret pungi nedegradabile”, a mai afirmat Attila Korodi. Acesta a precizat ca, odata ce actul normativ va intra in vigoare, Ministerul Mediului va demara o campanie de comunicare pentru a descuraja utilizarea pungilor din plastic nedegradabile.

Ministrul Attila Korodi a precizat ca Romania a obtinut o derogare de la UE pana in 2017 privind colectarea selectiva a gunoaielor. „Avem in derulare 155 de proiecte privind strangerea de pet-uri si pungi. Contractele dintre autoritatile locale si firmele de salubritate trebuie sa includa si colectarea selectiva a deseurilor”, a subliniat Korodi.

Prima tara europeana care a scos punga de plastic gratuita a fost Irlanda. Din 2002, cine vrea punga la cumparaturi plateste 15 eurocenti. Pana la introducerea acestei masuri, fiecare irlandez folosea, in medie, 342 de pungi pe an. Si in Statele Unite au existat dezbateri aprinse in legatura cu acest subiect. Astfel s-a ajuns la concluzia ca marile magazine trebuie sa vina cu mai multe alternative: ori aduc sacose biodegradabile pe care sa scrie clar „biodegradabil” sau „reciclabil”, ori aduc pungi din hartie care sa contina 40% material reciclat. Statele Unite, Australia, Taiwan, Bangladesh si Uganda au introdus deja taxe speciale, destul de usturatoare, pentru cei care arunca aiurea pungi de plastic. Specialistii in protectia mediului au ajuns la concluzia ca plasticul, aruncat in natura, incepe sa se descompuna abia dupa 400 de ani.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

spot_img

Ultimele știri