Ministrul Mediului va modifica radical taxarea la groapă

Daniel Constantin a anunțat astăzi ca va modifica legea referitoare la taxarea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi. Începând cu 1 ianuarie 2017, se percepe o taxă de 80 de lei pe tona de deșeuri depuse la groapă, o măsură introdusă după mai bine de 4 ani de amânări. Noul ministru spune că va păstra taxa și valoarea ei, dar o va aplica doar pentru diferența dintre cantitatea de deșeuri care trebuie reciclată potrivit țintelor asumate și cea efectiv reciclată.

groapa gunoi deșeuri ministerul mediului

Taxa se menține. Intenționăm ca în perioada următoare să venim cu o Ordonanță de Urgență, prin care să își atingă efectul penalizator. […] Aceasta nu va mai fi plătită de depozitar, va fi plătită de operatorii economici care colectează și care transport și care vor avea o țintă de valorificare. Taxa se va aplica la procentul sau diferența dintre ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv și ceea ce a realizat. Intenționăm ca procentele de valorificare să fie atinse.

Țintele de valorificare a deșeurilor pentru operatorii de salubritate urmează să fie stabilite în perioada imediat următoare. De mâine, va fi pusă în dezbatere publică propunerea ministrului, urmând ca acesta să o adopte în maximum 2 săptămâni.

Vom avea o țintă de valorificare de 20 sau 30%. Dacă (operatorii) ating doar 10% în primul an, vor plăti 80 de lei la diferența de 20% pe care nu au reciclat-o, deci o valoare mult mai mică, ce nu îngreunează nici cetățenii și care ne ajută pe noi, Ministerul Mediului, să ajungem mult mai repede la țintele pe care ni le-am asumat la nivel european.

Daniel Constantin a dat exemplul capitalei. În București, se generează anual între 800.000 și 850.000 de tone de deșeuri. Dacă legea s-ar aplica în forma actuală, cei care administrează gropile de gunoi ar trebui să plătească între 64 și 68 de milioane de lei, cost care ar fi transferat operatorilor de salubritate și în final populației. Or, prin modificarea propusă, Ministrul Mediului susține că încearcă să evite această situație.

Preocuparea noastră a fost ca cetățeanul să nu fie cel care suferă, să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punctul de vedere al managementului deșeului la cetățeni sau la administrațiile publice locale.

Vice-premierul mai susține că noua măsură îi va determina pe operatorii de salubritate să își adapteze serviciile și infrastructura astfel încât să poată realiza colectarea selectivă și să evite plata amenzilor.

Taxarea depozitării la groapă trebuia adoptată încă din 2013. A fost însă amânată în repetate rânduri, chiar dacă România riscă un infringement pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a deșeurilor. În acest moment, reciclăm doar 4.5% din deșeuri, iar până în 2020 ar trebui să ajungem la 50%. Potrivit reciclatorilor, taxarea depozitării ar fi fost singura măsură care putea asigura îndeplinirea țintelor și evitarea infringementului.

spot_img

Ultimele știri