Taxa pe ambalaj scoate oamenii în stradă. Industria alimentară va picheta sediul Ministerului Mediului

Federația Națională PRO AGRO, împreună cu organizațiile membre și sindicatele din cadrul AGROSTAR, la care se vor alătura și celelale organizații afectate din sectorul agroalimentar vor organiza marți, 9 februarie 2016, un miting de protest în fața Ministerului Mediului, la care vor participa aproximatix 2.500 de persoane, a anunțat Emil Florian Dumitru, președintele Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România (PRO AGRO).

proteste

„Introducerea unei penalități in valoare de 2 lei pe kilogramul de ambalaj este injustă, iar modul fraudulos în prin care a fost eliminată răspunderea OTR-urilor în noua Lege 249/2015, ne certifică faptul că funcționari din cadrul Ministerului Mediului sunt complici la falimentarea industriei alimentare românești. Solicităm organelor de anchetă să restabilească dreptatea și să se ia măsurile care se impun în acest caz”, a declarat Dumitru în cadrul unei conferințe de presă.

Prezent în cadrul disuțiilor, Sorin Minea, președinte Romalimenta, a prcizat că sistemul de reciclare trebuie să fie gândit în așa fel încât să impună penalizări pe lanț celor care sunt responsabili, nu celor care sunt „mulți și proști”, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa.

România plătea 50 euro pe tona de deșeuri din ambalaje, în Bulgaria această taxă este de 30 de euro, în timp ce producătorii germani plătesc 270 de euro pe tonă. O dată cu suprataxarea s-a ajuns ca producătorii români să plăteasca 500 de euro, adică cea mai mare valoarea de pe piața europeană”, a explicat Minea.

Întâlnire tehnică între ministere și producători

Miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristina Pașca Palmer, a declarat, după ședința săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Într-o întâlnire care a avut loc pe 21 ianuarie  la Ministerul Mediului, reprezentanții industriilor au solicitat autorităților, prin intermediul organizațiilor de transfer de responsabilitate în domeniul reciclării de ambalaje, amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale referitoare la cantitățile de deșeuri reciclate și diminuarea penalității de 2 lei/kg, pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a reacționat, precizând într-un comunicat că, prin măsurile luate, nu dorește să aplice penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci să stimuleze „un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje”, care să scape România de amenințarea unui infringement pe această temă.

Tensiunile dintre industrie și autorități au început în luna septembrie a anului trecut, când DIICOT a efectuat59 de percheziții la societăți comerciale și persoane fizice bănuite că ar fi desfășurat operațiuni fictive cu deșeuri de ambalaje, în București și 11 județe ale țării. Cu alte cuvinte, aceștia au fost acuzați că au raportat reciclarea unor cantități de deșeuri mai mari decât cele reciclate în realitate. Prejudiciile erau estimate la 54 de milioane de euro.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate, Fondul de Mediu a aplicat o serie de amenzi reciclatorilor și a solicitat corectarea rapoartelor falsificate până pe 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii trebuie să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015. În plus, România a fost nevoită să-și asume în fața Comisiei Europene neîndeplinirea țintelor de reciclare, riscând astfel să plătească penalități de infringement de aproximativ 200.000 de euro pe zi.

Citește și:

Industria alimentară solicită demisia ministrului Mediului. UPDATE: Taxa pe ambalaje bagă în faliment industria de conserve

Șantaj la PET. Scandalul deșeurilor de ambalaje se amplifică

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri