Taxa de prima inmatriculare se schimba pana in februarie

Guvernul va modifica taxa de inmatriculare potrivit cerintelor Comisiei Europene, printr-un act normativ care va fi elaborat, pana in februarie, in termenul limita dat de forul european, prin a doua etapa a procedurii deschise impotriva Romaniei, a declarat, joi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, informeaza The Money Channel, pe site-ul sau.

Acest lucru, a tinut sa precizeze Vosganian, nu inseamna ca Romania va renunta la taxa de prima inmatriculare. "Chestiunile pe care vrem sa le rezolvam sunt de natura procedurala: in primul rand introducerea unei modalitati de contestare, in al doilea rand o buna corelare intre nivelul taxei si valoarea reziduala a masinii si in al treilea rand o definire a ceea ce inseamna masina care se depreciaza", a explicat acesta.

Obiectivul acestei taxe, a tinut sa precizeze Vosganian, tine pe de o parte de protectia mediului, iar pe de alta parte de armonizarea cu contextul european.

"S-a lasat sentimentul ca o eventuala anulare a acestei taxe ar fi o mare victorie a societatii civile. Nu inteleg deloc acest punct de vedere. Aceasta taxa ecologica, care are ratiuni clare de protectie a mediului inconjurator a avut in anul 2007 rezultate benefice. Ea nu a avut ca obiectiv maximizarea veniturilor bugetare deoarece contributia acestei taxe la bugetul national este marginala. Obiectivul nostru nu este de natura fiscala, ci de natura ecologica. Aceasta taxa este menita nu doar sa protejeze mediul inconjurator ci sa vina in armonizare cu conditiile UE", a declarat Varujan Vosganian.

In cadrul discutiilor tehnice dintre cele doua parti, experti ai Ministerului Economiei si Finantelor se vor deplasa saptamana viitoare la Bruxelles, urmand ca peste doua saptamani, sa ia aiba loc o alta intrevedere a ministrului Vosganian cu reprezentantii Comisiei.

"Pana in luna februarie vom prezenta Comisiei Europene un document normativ cu putere de lege. Am gasit disponibilitate la Comisia Europeana si imi manifest speranta ca Romania nu va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie", a spus ministrul.

In ceea ce priveste returnarea diferentelor de bani, in cazul in care taxa va fi modificata, ministrul a tinut sa precizeze ca a discutat, pe acest subiect, cu Laszlo Kovacs, comisarul pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale, in acest sens, "au trezit o vie emotie in Romania". Comisarul european a afirmat, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca cei care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit.

"Cei care au platit taxa, au facut-o in virtutea unei legi existente", a precizat Vosganian. "Nicio instanta nu a dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei europene. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie nu avem nicio baza legala de a o returna", a punctat ministrul.

Romania a intrat in a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea tratatului de aderare) pe taxa de prima inmatriculare, in urma cu doua saptamani. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa consta intr-un aviz motivat prin care Comisia cere modificarea taxei si reprezinta faza premergatoare trimiterii la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Romania are la dispozitie doua luni, conform termenului prevazut de procedura, pentru a modifica taxa. In caz contrar, Comsia ar putea decide inaintarea cazului la CEJ.

spot_img

Ultimele știri