VIDEO Tal-Ya, tăvițele care captează roua și o duc la trunchiul copacilor

Tăvițele Tal-Ya se montează în jurul trunchiului copacilor și, prin niște mici șanțuri, direcționează roua și apa de ploaie direct spre rădăcină. Produsul din Israel ajută astfel la economisirea a 50% din cantitatea de apă folosită și a 50% din cea de fertilizatori.

VIDEO Tal-Ya, tăvițele care captează roua și o duc la trunchiul copacilor

Tal-Ya este o companie din Israel care a inventat niște tăvițe ce se așază la baza copacilor, direcționând prin fante roua și apa de ploaie, dar și fertilizatorii, spre rădăcina acestora. În plus, nici ierburile nu mai cresc în jurul pomilor, pentru că sistemul nu permite razelor de soare să ajungă la sol, fiind astfel și o alternativă la erbicide sau la prășit. Mai mult, tăvițele captează aerul în interior și protejează astfel pământul și plantele de temperaturile extreme.

Producătorii spun că în urma studiilor efectuate din 2009, de când s-a lansat compania, concluziile arată că tăvițele Tal-Ya ajută la economisirea a 50% din cantitatea de apă folosită și a 50% din cea de fertilizatori. Aceștia mai afirmă că investiția este scoasă de obicei pe parcursul unui sezon, prin înjumătățirea costurilor la apă și fertilizatori, dar și prin producția sporită.

VIDEO Tal-Ya, tăvițele care captează roua și o duc la trunchiul copacilor

Componentele tăvițelor se îmbină împreună ca piesele de Lego și lasă loc echipamentului de irigare. Produsul este compatibil cu mai multe tipuri de udare, printre care și cea prin picurare, și mai multe dimensiuni ale trunchiului copacilor (există trei mărimi diferite).

Probabil cel mai mare beneficiul al tăvilor Tal-Ya este că ajută la colectarea apei din aer, fiind astfel foarte utile în zonele secetoase. Compozitul din aluminiu din tavă răspunde la schimbările de temperatură între zi și noapte. Când apare o diferență de 12 grade Celsius, pe suprafața exterioară se formează roua, iar pe interior, condensul, iar toată apa este condusă prin micile șanțuri la tulpină, apoi la rădăcini.

piatraonline.ro
Tăvițele sunt confecționate din plastic reciclat și reciclabil, nu se degradează la soare sau în urma utilizării pesticidelor sau îngrășămintelor și au durată estimată de viață de 10 ani. Partea de sus conține un filtru UV care protejează tava, dar și care redirecționează lumina soarelui pe partea interioară a frunzelor, acolo unde lumina nu ajunge niciodată, ajutând să aibă loc fotosinteza și contribuie la creșterea accelerată a pomului.

Tal-Ya înseamnă „Roua lui Dumnezeu” în ebraică, iar a studiile de cercetare pentru confecționarea prototipului au contribuit reprezentanți ai Universității Ebraice, ai Ministerului Agriculturii din Israel, Institutul Volcani și Universitatea Ben Gurion. În prezent, tăvile sunt folosite de agricultori din Statele Unite, China, Chile, Sri Lanka și Israel.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=v58Pcg-LTmU]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri