Tatăl Gretei Thunberg: N-am încercat să salvez mediul, ci să-mi salvez fiica

Tatăl Gretei Thunberg a spus, în primele declarații pe care le-a făcut presei, că nu a fost de acord ca fiica sa să renunțe la școală și că el și soția sa au făcut schimbări în viețile lor nu ca să salveze mediul, ci ca să o facă mai fericită pe Greta, care suferă de sindromul Asperger.

Familia Gretei Thunberg. Foto: Facebook

Invitat în emisiunea Today, difuzată de BBC Radio 4, actorul Svante Thunberg a povestit că fiica sa a început să arate semne de depresie încă de la 12 ani.

„A încetat să mai vorbească și să se ducă la școală, pentru un an”, a spus acesta, adăugând că cel mai mare coșmar a fost când fata a început să refuze mâncarea, pentru trei luni.

Pentru a o face să se simtă mai bine, tatăl său a petrecut mai mult timp cu ea și cu sora mai mică a Gretei, Beata. Mama fetelor, cântăreața de operă Malena Ernman, și-a anulat toate contractele din acea perioadă pentru a putea fi alături de familia sa.

La scurt timp, cu ajutorul medicilor, Greta a primit diagnosticul de sindromul Asperger – o formă de autism.

De-a lungul următorilor ani, au început cu toții să discute și să se documenteze despre schimbările climatice, iar fata cea mare a devenit din ce în ce mai pasionată de subiect. Atunci i-a acuzat pe părinții săi că sunt „mari ipocriți” pentru că erau activiști pentru drepturile omului.

„Greta a spus: «Pe ale cui drepturi le apărați?», din moment ce nu luam problema schimbărilor climatice în serios”, a explicat tatăl.

Apoi, pe măsură ce părinții săi făceau schimbări în stilul de viață – Svante Thunberg a devenit vegetarian, iar soția sa a renunțat la călătoriile cu avionul – fata devenea tot mai energică. Tatăl său chiar a însoțit-o în călătoria cu barca la New York și Madrid, pentru summitul Națiunilor Unite.

„Am făcut toate lucrurile astea nu ca să salvez clima, ci ca să-mi salvez copilul”, a mai spus bărbatul. „Am două fete și, să fiu sincer, ele sunt cele care contează cel mai mult pentru mine. Vreau doar să fie fericite”.

Svante Thunberg s-a declarat îngrijorat valul de ură și de abuzuri verbale venite din partea criticilor și opozanților Gretei, dar a spus că fiica sa face față „incredibil de bine” acestor provocări.

„La început, ni s-a părut o idee proastă, doar gândul ca propria fiică se află în linia întâi a unei probleme atât de importante precum schimbările climatice”, a mărturisit tatăl Gretei referitor la activismul tinerei în domeniul mediului. „Ca părinte, nu-ţi doreşti asta”.

În legătură cu zvonurile potrivit cărora părinții Gretei ar fi în spatele mișcării pe care aceasta a pornit-o, Svante a precizat că și el, și soția sa, au avut mai multe discuţii cu fata înainte ca aceasta să demareze acţiunile, explicându-i că va trebui să facă lucrurile pe cont propriu şi să fie foarte bine pregătită pentru a răspunde la întrebările care i se vor pune.

Tatăl Gretei a spus că speră ca lucrurile să devină mai puțin intense pentru familia sa și că este de părere că fiica sa chiar vrea să se întoarcă la școală. Acesta a mai adăugat că, din momentul în care fata va împlini 17 ani, nu va mai avea nevoie să fie însoțită în călătorii.

„Dacă va avea nevoie de mine, o să încerc să-i fiu alături. Dar cred că va face lucrurile singură din ce în ce mai mult, ceea ce e grozav”.

Greta Thunberg s-a aflat pe lista scurtă a persoanelor nominalizate în 2019 pentru premiul Nobel pentru Pace. Nominalizarea a venit în același an în care Greta a devenit imaginea mișcării pentru climă după un discurs devenit viral, susținut în fața liderilor lumii, la un summit ONU despre climă, de la New York, în luna septembrie. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri