Tasuleasa Social reinvie natura in Calimani

Asociatia Tasuleasa Social a initiat in Parcul National Calimani un amplu proiect pentru conservarea naturii, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu.

Proiectul are o valoare de 3.810.725 lei (fara TVA), respectiv 4.520.471 lei (TVA inclus) si se intituleaza “Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani”.

Activitatile se deruleaza in cadrul contractului de finantare incheiat, acum un an, intre Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia Tasuleasa Social. Durata proiectului este de 27 de luni, in intervalul 20 octombrie 2011 – 19 ianuarie 2014.

Realizarea proiectului implica incheierea a 13 contracte de furnizare de bunuri si servicii. La sfarsitul lunii septembrie 2012, patru dintre acestea erau finalizate, cinci se aflau in diverse stadii de implementare si patru in faza derularii procedurilor de achizitii.

Unul dintre principalele obiective este revizuirea planului de management al Parcului National Calimani, in ceea ce priveste masurile speciale de conservare care se impun pentru speciile si habitatele de importanta comunitara aflate pe suprafata acestuia.

Situl ROSCI0019 Calimani-Gurghiu are o dubla administrare, realizata prin Administratia Ocolului Silvic de Regim Gheorghieni S.A. (80 la suta) si Administratia Parcului National Calimani (20 la suta).

In primavara anului 2013, in localitatile din zona Parcului sunt programate 53 de sesiuni de informare si constientizare, in care vor fi explicate actiunile proiectului si necesitatea masurilor conservative pentru ariile naturale valoroase din Parcul National Calimani.

Localitatile avute in vedere sunt Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Poiana Negri, Saru Dornei, Panaci, Lunca Bradului, Rastolita, Batos, Brancovenesti, Alunis, Dumitrita, Deda, Ideciu de Jos, Stanceni, Vatava, Marisel, Josenii Bargaului, Prundu Bargaului, Monor, Sieut, Bistrita Bargaului, Tiha Bargaului si Toplita.

12 ani de voluntariat cu Tasuleasa Social

Tasuleasa Social este o organizatie non-profit infiintata in anul 2000. In acel moment, fondatorii Asociatiei au construit un campus in varful muntelui Bargaului, langa Pasul Tihuta. Campusul urma sa devina un punct de educare a tineretului in domeniul voluntariatului.

In paralel, de la infiintare si pana in prezent, Tasuleasa Social a intervenit in cinci dintre inundatiile mari din Romania, a vaccinat 650 de copii impotriva hepatitei, a participat la renovarea a zece scoli rurale si a mai multor gradinite.

Dupa inundatii, voluntarii organizatiei s-au concentrat asupra comunitatilor locale, ajutandu-i pe oameni sa constientizeze care sunt cauzele acestei probleme: defrisarile abuzive si necontrolate. Locuitorii din zona si voluntarii Tasuleasa Social au derulat mai multe proiecte de impaduriri si de educatie ecologica in judetele Bistrita-Nasaud si Suceava.

Pana in prezent, voluntarii Tasuleasa Social au plantat peste 160.000 de puieti.

In actiunile Tasuleasa au fost atrasi inclusiv oameni politici de prim rang, cum ar fi presedintele Traian Basescu si fostul ministru al Mediului Attila Korodi (foto dreapta).

Rezultatele uneia dintre campaniile Tasuleasa Social, Verde 003, au reprezentat 70 de tone de gunoi strans si 450 de kilometri de maluri de apa curatate, prin eforturile a 2200 de voluntari.

Printre oaspetii campusului Tasuleasa s-au numarat si oameni de cultura, cum ar fi actorul Marcel Iures si interpreta Ada Milea.

Un laborator pe trei hectare: Padurea Pedagogica

Anul trecut, Tasuleasa Social a lansat cel mai recent proiect al sau, Padurea Pedagogica. Ea se intinde pe suprafata a trei hectare si contine 29 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, precum si modul in care coexista aceste trei elemente.

Proiectul se concentreaza pe actiuni de mediu si de educatie, considerate aspecte esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a tinerilor activi intr-o societate.
Pana in prezent, Padurea Pedagogica a servit drept „sala de clasa in aer liber” pentru aproape 1000 de copii si tineri.

Vacanta eco pentru "cosmonautii" Green Bee

Asociatia Tasuleasa Social s-a implicat si in proiectul Green Bee, lansat in iunie 2012 de Coca-Cola HBC Romania si de Mega Image, in parteneriat cu Green Revolution.

La finalul proiectului, 25 de elevi care au participat la actiunile sale au fost premiati cu sase zile de vacanta in tabara eco de la Tasuleasa Social.

Premiul a fost oferit copiilor pentru ducerea la bun sfarsit a misiunilor de la bordul "navei spatiale" Green Bee.

Mihai Diac

Foto: alpinet.org, www.maimultverde.ro

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Copacii Coca-Cola, reperele succesului in actiunile de CSR

Green Bee premiaza “echipajele spatiale” (VIDEO)

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri