Țările membre UE, de acord cu reformele pieței de carbon. De ce s-a opus România

Statele membre UE au căzut de acord, la sfârșitul lunii februarie, asupra schemei UE de comercializare a certificatelor de carbon (ETS), potrivit The Guardian. ETS este acordul prin care se creează un model de tranzacționare a certificatelor de carbon. Prin acesta, UE dorește să reducă nivelul gazelor cu efect de seră, care provoacă schimbări climatice. România, împreună cu alte opt state membre, a votat împotrivă.

carbon
foto: ictsd.org

Actuala schemă ETS este în conformitate cu politicile privind clima și energia pentru 2030, asupra cărora liderii UE au convenit în 2014, și include perioada de comercializare 2013-2020.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, care a participat în 28 februarie la reuniunea Consiliului de Mediu de la Bruxelles, a declarat, printr-un comunicat de presă, că poziția României a fost una „constructivă”.

„România consideră că adoptarea unei abordări generale echilibrate, care să poată fi susținută de toate Statele Membre, este ceea ce trebuie să ne ghideze. România nu neagă faptul că piața de carbon trebuie consolidată, dar suntem de acord că abia după ce vom ști rezultatele aplicării MSR (Market Stability Reserve – Rezerva pentru stabilitate a pieței) am putea discuta necesitatea aprobării unor măsuri suplimentare”, a declarat Daniel Constantin.

Market Stability Reserve este o măsură a ETS, introdusă în 2009, prin care se reechilibrează diferențele dintre oferta și cererea de certificate de carbon. De această rezervă beneficiază țări care au intrat în UE după 2004, precum România. Astfel, sectorul energetic, însemnând centralele electrice din România, beneficiază de un număr gratuit de certificate de emisii până în 2019. În schimb, țările beneficiare trebuie să investească în sectorul energetic în funcție de valoarea certificatelor de emisii primite.

Decizia asupra ETS nu este încă finală

Acordul statelor membre asupra ETS vine după doi ani de discuții asupra acestei reforme și după două săptămâni de când Parlamentul European a votat în favoarea acordului. Pentru ca decizia să fie adoptată și pusă în aplicare, ETS (2013-2020) va fi negociată într-o întâlnire comună între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană. Acordul include peste 11.000 poluatori din sectorul energetic și din industriile mari consumatoare de energie, care emit 45% din gazele cu efect de seră din UE. Sistemul se bazează pe principiul potrivit căruia un poluator care emite peste norma legală admisă de CO2 este obligat să cumpere de la autorități certificate de carbon sau să plătească amenzi pentru fiecare tonă de CO2 emisă în plus.

Cum a evoluat Sistemul European de Tranzacționare a Emisiilor 

În 2000, Comisia Europeană a lansat în dezbatere publică o serie de propuneri de politici privind problema emisiilor gazelor cu efect de seră. Documentul a fost baza de la care a pornit mai târziu ETS. Comisia Europeană dorea să reglementeze prin aceste propuneri cantitatea de gaze cu efect de seră pe care poluatorii din diferite industrii le emiteau, pentru a combate schimbările climatice provocate poluare și impactul acesteia asupra mediului.

Schema de tranzacționare a certificatelor de carbon a fost introdusă în urmă cu 12 ani și, în trecut, au mai existat două faze: 2005-2007 și 2008-2012. În prima fază a programului pilot, penalitatea pentru nerespectarea maximului de CO2 admis era 40 de euro pentru fiecare tonă emisă în plus. În lipsa unor date concrete despre nivelul de emisii de CO2 al industriilor poluatoare, s-au emis mai multe certificate de carbon decât a fost nevoie. Din această cauză, prețul unui certificat a scăzut la zero.

Cea de-a doua fază (2008-2012) a ETS a coincis cu prima perioadă în care s-au aplicat prevederile Protocolului de la Kyoto. Începând de atunci, statele membre UE au avut de îndeplinit ținte precise ale reducerii nivelului emisiilor de carbon. Mai exact, țările trebuiau să reducă cu 5% nivelul emisiilor de carbon față de 1990. Totuși, UE  și-a asumat o reducere cu 8% a nivelului total de emisii de CO2.

Ce e nou în ETS (2013-2020)

Noutatea acestui acord este că, la nivelul UE, toate centralele electrice, fabrici sau alte instalații fixe vor putea primi aceeași număr de certificate de carbon. Până acum, numărul de certificate era stabilit la nivel național de fiecare stat în parte. Mai multe decât atât, 57% din numărul total de certificate de carbon va fi acordat prin licitații, în timp ce restul vor fi acordate gratis.

Sub noua directivă, numărul total de certificate de carbon, acordate tuturor statelor membre, va fi redus gradual odată cu creșterea prețurilor pentru certificate. Concret, numărul acestora va scădea cu 1,74% pe an. Adică, în termeni absoluți, acest lucru înseamnă că în fiecare an, până în 2020, numărul de certificate de carbon emise va scădea cu 38,3 milioane.

De asemenea, 10% dintre cele mai performante fabrici și entități vor primi certificate în mod gratuit. Totodată, UE pune la dispoziție, prin acest acord, un fond de 22 de milarde de euro pentru 20 de proiecte (1,2 milioane euro/proiect) din zona energiei regenerabile.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri