Țânțarii purtători de boli ar putea amenința 49% din populația lumii până în 2050

Schimbările climatice vor extinde arealul de răspândire a țânțarilor purtători de boli, care ar putea amenința 49% din populația lumii până în 2050, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, au fost analizate date privind distribuția istorică a două dintre principalele specii de țânțari purtători de boli, Aedes aegypti (țânțarul febrei galbene) și Aedes albopictus (țânțarul tigru asiatic), în peste 3.000 de locații din Europa și SUA, începând cu anii 1970.

Cercetătorii au descoperit că țânțarii și-au extins deja arealul în ultimii ani. Aedes aegypti a înaintat spre nordul SUA la o rată de aproximativ 240 de kilometri pe an. În Europa, Aedes albopictus s-a răspândit la o rată de 150 de kilometri pe an. Acești țânțari sunt purtători de boli potențial letale cum ar fi febra dengue, febra galbenă sau virusul Zika.

Arealul de răspândire al țânțarilor în 2050, în cazul scenariului climatic RCP 4.5

Conform studiului, în următorii 5 până la 15 ani, călătoriile oamenilor și migrația vor fi principalii factori care duc la răspândirea țânțarilor. În schimb, schimbările climatice și urbanizarea accelerată vor crea noi habitate pentru țânțari.

De exemplu, prognozele arată că Aedes albopictus se va răspândi în Europa în următorii 30 de ani, iar mici populații vor fi prezente și în părți din nordul SUA și zone muntoase din America de Sud și Estul Africii. Aedes aegypti, va ajunge și în zone temperate din SUA și China, ajungând în nord până la Chicago și Shanghai.

„Dacă nu vor fi luate măsuri pentru a reduce rata actuală la care clima se încălzește, se vor crea noi habitate în numeroase zone urbane, unde trăiesc numeroși oameni susceptibili la infecție.”, a declarat Moritz Kraemer, co-autor al studiului și cercetător la Spitalul de Copii din Boston și Universitatea Oxford.

spot_img

Ultimele știri