Tanja Gonner, ministrul Mediului din landul Baden-Wurttemberg, Germania: Deseurile de azi, mostenirile grele ale viitorului

interviu de Corneliu Belciug

Tanja Gonner, ministrul Mediului din landul Baden-Wurttemberg, Germania, vede Romania in gri atunci cand vorbeste despre mediu. Avem legislatie, dar trebuie sa o si punem in aplicare. Tanja Gonner atrage insa atentia ca graba poate sa strice treaba si sfatuieste autoritatile sa faca proiectele de mediu pe baza unor studii serioase, care sa tina cont de evolutia in timp a problemelor de mediu.Vestea buna e ca firmele germane sunt interesate sa investeasca in protectia mediului in Romania.

Green Report: Care a fost prima dumneavoastra impresie cand ati ajuns in Romania? Curat sau murdar?

Tanja Gonner, ministrul mediului din landul Baden-Wurttem berg, Germania: As spune mai degraba gri, o combinatie intre negru si alb. Se observa ca in Bucuresti mai sunt multe probleme cu salubrizarea, dar, in acelasi timp, se vede ca este un oras european. Sunt pasi importanti facuti, asta este esential. Trebuie sa vedem paharul pe jumatate plin, nu gol.

Romania este acum o tara europeana. Progresele sunt evidente, avem o legislatie, incepem sa o aplicam. Care sunt punctele, etapele care necesita mai multa atentie?

Am aflat in diferitele mele discutii ca implementarea legislatiei este, in mare masura, facuta. De aici incolo este important ca implementarea sa fie sustinuta. Luam de exemplu cele trei puncte imporante ale vizitei mele: apa potabila si ape menajere si, evident, deseuri menajere. Cred cu tarie ca mai sunt multe de facut in ceea ce priveste construirea de statii de epurare, asanarea statiilor de epurare si mai sunt convinsa ca este de interes implementarea unui sistem inteligent pentru deseurile menajere. Impresia mea e ca problema apei menajere este foarte urgenta, urmata relativ repede de tema deseurilor menajere, cum se poate construi o structura curata a deseurilor. Caci trebuie luat in considerare faptul ca deseurile de astazi sunt mostenirile grele ale viitorului. Acestea sunt punctele din care trebuie sa se inceapa.

In Romania, colectarea selectiva a gunoiului este abia la inceput. Ce trebuie sa faca autoritatile pentru a incuraja acest proces?

In domeniul sortarii deseurilor menajere se pot face multe lucruri corect, dar la fel de posibil este sa se ia si hotarari gresite. Cred ca e foarte important sa se identifice de la inceput structura unui astfel de sistem, tinand cont de specificul fie carei zone, oras sau comunitate urbana ori rurala. Multe aspecte se pot rezolva incepand de la o sortare sanatoasa. Aici sunt de parere ca trebuie facut un studiu de fezabilitate, masuratori privind cantitatea si compozitia gunoiului pentru a putea pune in practica un sistem inteligent. Cred ca autoritatile trebuie sa faca planuri regionale, si nu la nivel national. Am incheiat cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile un acord de cooperare. Dorim sa colaboram mai strans in domeniul apei menajere si al deseurilor menajere, in mod special in ceea ce inseamna administrarea.

Exista interes in randul companiilor germane pentru a veni in Romania sa dezvolte proiecte de mediu? Fie ca vorbim despre firme de consultanta, firme care vand instalatii moder ne – nepoluante, firme care doresc sa ajute Romania sa devina mai curata, mai putin poluata?

Faptul ca un ministru al Mediului este insotit de o delegatie economica arata ca Germania este foarte interesata de acest domeniu in Romania. Acest interes incepe de la proiectare, trece la planificare si merge pana la executare, chiar pana la livrarea de piese de schimb pentru diferite instalatii. Acest lucru imi este foarte clar, fapt pentru care am ales sa fiu insotita de firme germane pentru a stabili contacte si pentru a vedea care sunt necesarul si potentialul. si sunt convinsa ca Germania poate livra tehnologii bune. Romania are astazi sansa de a instala in multe domenii tehnologii de ultima ora, si nu trebuie sa faca acest lucru pas cu pas, ci are in adevaratul sens posibilitatea, si prin fonduri europene importante, sa construiasca o structura de ultima ora mai ales in ceea ce priveste domeniul mediului.

Care sunt aceste firme si ce planuri de investitii au?

Aceasta vizita in Romania a fost facuta sub aspecte legate de apa menajera, apa potabila si deseuri menajere, acestea fiind si domeniile din care fac parte firmele care ma insotesc. Vorbim despre firme de inginerie din domeniul canalizarii si al statiilor de epurare a apei, firme specializate in inlaturarea deseurilor menajere. Este un pachet rotund.

In 2007, Romania si-a propus sa demareze programul de reciclare a DEEE – deseurilor electrice, electronice si electrocasnice. Nu avem insa o industrie, firmele, utilajele si infrastructura necesare pentru a recicla aceste produse.

Exista investitori germani interesati sa bage bani in acest domeniu?

Sunt convinsa ca exista firme in Germania care ar putea fi interesate de acest domeniu. si noi a trebuit sa facem fata provocarii cu legea noastra a deseurilor electronice, asa ca se vede ca nu numai Romania trebuie sa rezolve aceasta problema. Este o sarcina pe care am avut-o si o mai avem inca, dar, din cate stiu, sunt si in acest domeniu firme germane care sunt capabile sa dea o mana de ajutor in acest domeniu.

Germania este cel mai mare producator de energie eoliana din lume. Sunt interesati investitorii germani sa se extinda si in Romania?

Am discutat despre acest subiect cu ministrul Korodi, care mi-a explicat ca Romania doreste sa instaleze o capacitate mare pe energie eoliana si vrea ca in acest domeniu sa se instaleze numai tehologii de ultima ora, ceea ce pot intelege foarte bine. In domeniul energiei eoliene exista in Germania numeroase firme competitive la nivel international, care analizeaza si monitorizeaza aceasta piata, asa ca nu doresc sa exclud interesul firmelor germane de a investi aici, in acest sector.

Dupa cum stiti, Arpechim, una dintre cele mai mari rafinarii din Romania, este in pericol de a fi inchisa pentru ca nu si-a respectat programul de investitii de mediu. Poate fi acesta un semnal suficient de bun pentru toti investitorii din Romania, pentru industria de la noi, ca mediul nu mai trebuie lasat pe locul doi?

Consider ca ministrul Korodi a dat un semnal foarte clar in ceea ce priveste Arpechim, si sunt convinsa ca nu a fost o decizie usor de luat. Respect foarte tare hotararea pe care a luat-o, dar cred ca este important sa se arate ca nu vorbim doar despre mediu, ci, mai ales in domeniul petrolier, despre problemele de mediu care au o stransa legatura cu intrebari legate de protectia muncii pentru cei care lucreaza in acest domeniu. O astfel de problema trebuie sa fie vazuta din mai multe unghiuri si aspecte. Din acest motiv consider ca a fost un semn important pe care l-a dat ministrul, pentru ca trebuie sa fie clar inteles ca aderarea la UE aduce cu sine si astfel de criterii.

Şi pentru ca exemplul personal este foarte important, dumneavoastra ce faceti acasa pentru a proteja mediul?

Cu siguranta este un numar mare de lucruri care pot fi facute. Pe de-o parte exista in Germania, de la inceputul anilor "90, o sortare intensiva a deseurilor menajere, sortare care la mine acasa se face in toate formele posibile, de la hartie la sticla. Avem "der Grune Punkt". Pe de alta parte, am asanat casa in care locuiesc pentru a avea o crestere substantiala a eficientei energetice. Mai mult, am instalat in sufragerie un intrerupator de la care pot inchide din stand-by toata aparatura electrocasnica. si, nu in ultimul rand, am instalat pe acoperisul casei celule soare care imi asigura apa calda, iar apa obtinuta din ploaie o colectez si o folosesc ulterior pentru irigarea gradinii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri