Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom: Arpechim si restul lumii

Interviu de Corneliu Belciug

Tribunalul Pitesti a decis, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti a contestat, insa, cel putin in momentul de fata, rafinaria Arpechim Petrom isi poate continua activitatea. Petrom va inchide trei dintre cele cinci rezervoare de la Arpechim, urmand ca rezervoarele ramase in functiune sa fie modernizate pentru a respecta standardele de mediu cerute de autoritatea in domeniu.

Motivul pentru care Agentia de Mediu Pitesti a hotarat sa inchida rafinaria il constituie nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, autorizatie emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respective modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzina si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.

Povestea incepe, de fapt, pe 30 noiembrie 2005, cand Rafinaria Arpechim obtine autorizatia de mediu ce cuprinde si planul de actiuni pentru urmatorii ani. Pe 30 august 2006, in urma unei revizuiri a autorizatiei, planul de masuri capata caracter obligatoriu, iar nerespectarea termenelor impuse implica suspendarea autorizatiei, in baza OUG 152/2005. La jumatatea lunii martie a anului 2007, Agentia pentru Protectia Mediului Pitesti, Agentia pentru Protectia Mediului Arges si Garda de Mediu constata nerespectareaa doua dintre termenele unor masuri, asa ca, pe 19 martie, rafinaria este notificata printr-un document oficial sa rezolve in 30 de zile problema. O luna mai tarziu, autoritatile constata ca Arpechim nu a rezolvat solicitarea lor, asa ca pe 28 mai suspenda autorizatia de mediu.

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, declara atunci ca "situatia care a avut loc la Arpechim si la Oltchim e o mare magarie. Din nou vedem ce inseamna lipsa de cooperare a Guvernului. Arpechim si Oltchim nu sunt doua cosuri de legume. Nu poti sa iei decizii in cazul lor fara sa stai la masa si sa discuti. Romania are probleme serioase de mediu, dar ele nu se rezolva de pe-o zi pe alta". Fostul premier mai adauga faptul ca politicile de mediu din Romania ar trebui sa se bazeze pe trei puncte de sprijin, pe trei poli. "Unul dintre ei este ca tot ce se face sa respecte normele de mediu pe care Uniunea Europeana si Romania le impun. Al doilea pol este ca toate unitatile care sunt functionale, cum sunt Arpechim si Oltchim, sa aiba programe foarte clare, pe cativa ani, in care sa ia masurile de aducere la standarde de mediu. Ultimul pol este ca avem probleme de mediu in ceea ce priveste haldele de steril create in urma exploatarilor miniere in jurul carora, pe cateva hectare, suprafata de pamant e contaminata si nu mai creste nimic. Trebuie luate masuri si in acest sens", concluziona Stolojan.

Şi reactia Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), care reprezinta interesele unor organizatii si companii precum Petrom, Petromservice sau Interagro, a fost de sustinere acompaniei Petrom. Reprezentantii Organizatiei Patronale declarau in presa ca decizia de suspendare a autorizatiei de mediu este "extrema, exagerata si insuficient fundamentata".FPPG solicita, printr-un comunicat public, "autoritatilor competente ale statului sa reanalizeze decizia Agentiei de Mediu referitoare la suspendarea autorizatiei de mediu a Arpechim Pitesti, avand in vedere impactul negativ al acesteia asupra economiei".

Marius Stanca, directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, anunta ca Petrom avea in plan sa rezolve problemele legate de modernizarea conforma cu standardele de mediu pana in anul 2009, cu toate ca termenul pentru aceste masuri expirase pe 31 decembrie 2006.

Directorul ARPM Pitesti a tinut atunci sa precizeze ca "ei nu intentionau sa realizeze intr-un timp scurt aceste investitii. Realizarea masurii privind modernizarea unuia dintre rezervoarele cu probleme era planificata pentru martie 2009, alte investitii aveau termene de finalizare in 2008. Este exagerat sa se spuna ca noi am fortat suspendarea autorizatiei de mediu, in conditiile in care, conform unei hotarari de guvern, ei au avut ca termen data de 31 decembrie 2006".

Pentru ca presa vehicular diverse scenarii, reprezentantul autoritatii de mediu a mentionat ca "nu au existat niciun fel de presiuni, nici politice, nici de alta natura. Noi aplicam doar politica mediului".

In acest vartej al declaratiilor, Petrom comunica opiniei publice ca "o firma specializata va elabora un studiu pentru conservarea instalatiilor Rafinariei Arpechim si in domeniul petrochimiei, in conditii de siguranta, dupa care urmeaza conservarea instalatiilor si inceperea inchiderii treptate a rafinariei. In paralel, Petrom va incerca sa se conformeze cerintelor de mediu, pana la sfarsitul lunii iulie".

Am vrut sa obtinem o opinie mai detalitata a reprezentantilor Petrom, pentru a intelege pozitia in care se afla si care este perspectiva lor actionala, iar Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom, a acceptat sa raspunda catorva intrebari din partea revistei noastre.

Cum a fost posibila inchiderea Rafinariei Arpechim? Lucrurile erau negociate, avertizari au fost trimise de autoritati. Cine, din compania dumneavoastra, este responsabil pentru aceasta inchidere?

La momentul suspendarii permisului de functionare, Petrom se afla in curs de modernizare a rezervoarelor respective. Compania deruleaza in prezent un proces amplu de modernizare si eficientizare, cu investitii semnificative in toate segmentele de activitate. In conformitate cu acest program, am intentionat ca lucrarile pe care trebuie sa le efectuam la Arpechim sa fie mult mai ample, peste cerintele specificate in programul de conformare. Proiectul si executarea acestei lucrari au durat mai mult decat estimasem noi si, de aceea, nu am putut respecta termenul de conformare.

In momentul in care am constatat ca nu ne putem incadra in termenele prevazute in programul de conformare, am inceput o serie de discutii cu autoritatile de mediu pentru prelungirea acestuia. Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu a fost surprinzatoare – noi purtam discutii cu autoritatile de mediu – si disproportionata, prin aceea ca impune o sanctiune foarte dura pentru neconformarea la o masura care nu implica riscuri majore pentru mediu si pentru sanatatea salariatilor si a locuitorilor.

Efectuam investitiile necesare – si, de fapt, investitiile noastre in modernizarea rezervoarelor depasesc nivelul celor impuse de autoritati.

Cati bani trebuie sa investeasca Petrom in Arpechim pentru a ajunge la standardele de mediu cerute de autoritati? Cand vor fi suta la suta indeplinite?

Costurile planificate pentru modernizarea rezervoarelor, care este mai ampla decat cea prevazuta in planul de conformare, sunt de aproximativ un milion de euro/rezervor. Cumspuneam, proiectul de modernizare a rezervoarelor a fost initiat in 2006 (faza de proiectare), iar proiectul se afla deja in faza de constructie chiar inainte de primirea deciziei de suspendare din partea agentiei.

In perioada 2005-2006 am investit peste 60 de milioane de euro la Arpechim in proiecte legate de mediu si estimam ca vor mai fi investiti inca 60 de milioane de euro in acest tip de proiecte pana in 2011.

Iulie reprezinta un termen realist pentru indeplinirea conditiilor minime de mediu astfel incat rafinaria sa-si continue activitatea?

Am inceput implementarea accelerata a modificarilor cerute de autoritatile de mediu la Arpechim, si suntem in crezatori ca le putem opera pana la sfarsitul lunii iulie.

Au existat zvonuri privind intentia Petrom-OMV de a inchide sau vinde Rafinaria Arpechim. Au fost vehiculate in presa si numele unor potentiali cumparatori: Oltchim sau omul de afaceri Dinu Patriciu? Care sunt intentiile Petrom?

Asa cum spuneti, este vorba despre zvonuri. Nu a existat si nu exista intentia de a vinde Arpechim.

Ce se intampla cu zonele de extractie, sondele detinute de Petrom? Care sunt proiectele de mediu demarate, care este programul companiei de ecologizare a sectorului de extractie?

Principalul obiectiv al Diviziei de Explorare si Productie in ceea ce priveste mediul il reprezinta implementarea unui sistem sustenabil, avand doua obiective: reducerea impactului viitor asupra mediului si a poluarilor istorice. In acest scop, Petrom a dezvoltat si a demarat deja un program ce include o serie de proiecte.

Deoarece Romania este inca in faza initiala de dezvoltare in ceea ce priveste solutiile de remediere si managementul deseurilor, iar sistemele si facilitatile necesare nu sunt implementate, E&P a decis sa ia primele masuri.Divizia de Explorare si Productie a Petrom va investi 160 de milioane de euro in proiecte de tratare a solurilor contaminate precum si in spatii moderne, special amenajate pentru depozitarea deseurilor provenite din operatiunile proprii. Mai multe sute de milioane de euro se vor investi pentru curatarea a 46 de depozite de slam si pentru demolarea si repararea a 5.360 de sonde si unitati de productie care, in prezent, nu mai functioneaza.

Acest program este unic nu numai in Romania, ci si in Europa si contribuie semnificativ la imbunatatirea situatiei de mediu din tara noastra.

La cat se ridica obligatiile de mediu ale companiei?

In ultimii doi ani, valoarea investitiilor de mediu s-a ridicat la circa 230 de milioane RON.

Cand vom putea spune ca Petrom-OMV a terminat toate investitiile in modernizare si in protectia mediului?

Perioadele de tranzitie agreate pentru obtinerea Autorizatiilor integrate de mediusunt:

– pentru Arpechim: 31.12.2012

– pentru Petrobrazi: 31.12.2014

– pentru Doljchim: 31.12.2011

Federatia Patronala de Petrol si Gaze, presedintele PLD, Theodor Stolojan, publicatii din Austria v-au luat apararea, considerand ca masura a fost exagerata. Este o masura exagerata?

Ceea ce va pot spune este ca masura a fost una disproportionata. Noi intentionam sa realizam toate investitiile din programele de conformare, aici ne-am confruntat cu o intarziere. In plus, cum va spuneam, continuarea activitatii Arpechim nu implica riscuri majore pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor.

Credeti ca au existat si interese politice sau de alta natura in spatele deciziei de inchidere a rafinariei?

Nu intelegem motivul acestei masuri luate de Agentia de Mediu, care pare disproportionata in comparatie cu caracterul minor al intarzierii.

Cati bani au pierdut la Bursa Petrom si OMV in urma inchiderii rafinariei? Care sunt pierderile generale estimate in cazul in care Arpechim nu va fi repornita dupa 6 luni?

Anuntul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, din 28 mai 2007, privind suspendarea Autorizatiei de Mediu a Rafinariei Arpechim a rezultat intr-o scadere temporara a capitalizarii bursiere a Petrom. Aceasta este o reactie tipica a investitorilor la aparitia unor evenimente care rezulta intr-o perceptie nefavorabila asupra unui emitent, in cazul de fata Petrom.

spot_img

Ultimele știri