Tanczos Barna: Tot ce este legat de protecția mediului costă și va costa din ce în ce mai mult

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat că tranziţia spre energia cu zero emisii costă şi, dacă o facem prea abrupt, oamenii vor găsi soluţii individuale care vor fi mai poluante decât combustibilii fosili care sunt folosiți în prezent. 

Tot ce facem şi tot ce se va întâmpla în deceniile următoare se va analiza prin prisma protecţiei mediului. Protecția mediului costă, iar acest cost trebuie să fie suportabil. Cea mai importantă întrebare pentru România este: cum se va face această tranziţie spre zero emisii? Cu siguranţă, această revoluţie înseamnă oportunităţi uriaşe, dar tot ce este legat de protecţia mediului costă şi va costa din ce în ce mai mult. Nu costă neapărat pe factură, deşi vedem zilele acestea că se întâmplă şi acest lucru, dar nu costă neapărat în factura noastră lunară pe diverse servicii. Costă ca investiţii, ca prioritizare de fonduri naţionale, europene, private, chiar dacă în final şi aceste investiţii vor fi înglobate în preţul produselor. Acest cost va trebui să fie suportat de cineva„, a spus oficialul de la Mediu, în cadrul Simpozionului Român al Energiei – SIREN 2021, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.

Ministrul susține că în România, această tranziţie va fi mult mai grea decât în alte state, pentru că avem  peste 3 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu combustibili fosili. Tanczos susține că nu se poate face o trecere bruscă de la lemn de foc la energie electrică, iar această tranziţie trebuie finanţată.

Pe lângă proiectele de energie regenerabilă, tranziţia spre zero emisii implică şi schimbarea mentalităţii, a subliniat ministrul Mediului.

România trebuie să facă această analiză de impact. Cum vom renunţa noi la lemnul de foc în 5-10-15 ani astfel încât gospodăriile noastre să nu fie afectate. Dacă trecerea este abruptă, dacă tehnologia nu este asigurată, dacă costurile sunt prea mari, acceptanţa socială dispare şi oamenii vor căuta soluţii locale, aşa cum vor găsi, ori vor exploata ilegal masă lemnoasă, că iarna vine şi, vorba unui înţelept, <<iarna nu-i ca vara>>. Vor căuta şi vor găsi soluţii individuale care vor fi mult mai poluante decât o sobă bine gândită cu tehnologie modernă, chiar dacă este pe fosil. Aşadar, trecerea să nu fie de azi pe mâine, să asigurăm trecerea lină de la fosil la zero emisii în 30 de ani, ceea ce înseamnă că putem schimba de două ori o centrală termică pe lemne„, a continuat oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, preţul lemnului a crescut vertiginos şi, alături de preţul energiei, va avea un impact uriaş pentru bugetul familiilor.

Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Naţional Român (CNR-CME) organizează, în perioada 6-8 septembrie, SIREN – Simpozionul Român al Energiei 2021, care va găzdui dezbateri relevante privind tranziţia sectorului românesc al energiei către ţintele autoangajate de către România ca stat membru al Uniunii Europene.

Citește și: Cinci dintre școlile din sectorul 1 vor avea senzori de monitorizare a calității aerului 

Amenzi de peste 3,7 milioane euro aplicate de Apele Române în acest an  

Tanczos: Tot ce este legat de protecția mediului costă

spot_img

Ultimele știri