Tanczos Barna se așteaptă la „sute de mii de cereri” la următoarea sesiune a Casa Verde Fotovoltaice

Estimările prevăd „o avalanşă de câteva sute de mii de cereri” privind panourile fotovoltaice la următoarea sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, a declarat marți, în cadrul ședinței Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, Tanczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor, citat de Agerpres.

„Am decis să regândim sistemul de implementare, pentru că 300.000 – 400.000 de fotovoltaice pentru case nu pot fi gestionate de o instituţie centrală. Asta ar însemna să angajăm sute de oameni, să ne organizăm şi în teritoriu, asta ar însemna să cheltuim foarte mulţi bani publici pentru a construi o nouă instituţie care să implementeze un asemenea program”, a spus ministrul mediului.

Acesta a mai precizat că în urma discuțiilor avute cu reprezentanți asociaţiilor municipiilor, orașelor și comunelor s-a ajuns la concluzia că programul poate fi implementat împreună cu aceste entități, prin descentralizare.

”Am avea în felul acesta peste 3.000 de agenţi de implementare”, a explicat ministrul, menţionând că sunt pregătite câteva miliarde de lei pentru acest program pentru 2023.

Referindu-se la stadiul actual al programului, Tanczos Barna a declarat că Administrația Fondului pentru Mediu a evaluat, comunicat și finanțat peste 30.000 de dosare, din cele 45.000.

”Până la sfârşitul lunii decembrie programul va fi închis cu toate aprobările şi respingerile pe toate cele 45.000 de dosare”, a mai spus ministrul mediului.

În plus, acesta a declarat că nu va susține niciodată o taxă impusă prosumatorilor.

Pe 29 noiembrie Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, Ordonanţa de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum și modificarea unor acte normative.

Potrivit Greenpeace România, o nuanță a documentului legislativ riscă să afecteze zeci de mii de prosumatori, într-un context foarte dificil din punct de vedere energetic. În documentul actual, se prevede că autoritățile au dreptul să aplice taxe pe energia produsă de prosumatori și consumată în spațiile lor. De exemplu, un prosumator care produce cu un sistem fotovoltaic 500 kWh și consumă în propria casă 200 kWh, ar putea fi taxat pentru acești 200 kWh.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri