2,5 hectare din ultima pădure de pe faleza litoralului românesc, tăiate pentru construirea unui bloc de zece etaje

Pădurea Comorova este ultima de pe faleza litoralului românesc, însă suprafața acesteia va fi cu 2,5 hectare mai mică. La nord de Olimp, în buza mării, va fi construit un imobil de zece etaje. Certificatele de urbanism pentru construcție au fost eliberate de Primăria Mangalia.

Foto: Sorin Ioniță

Sorin Ioniță, expert în politici publice, a semnalat pe Facebook că în dreptul stațiunii Olimp este defrișată o porțiune din pădure.

„La nord de Olimp, în buza mării, se taie la greu păduricea de pini şi se sapă. Terenul e lipit de fostul camping peste care s-a făcut «Novum by the Sea», complexul de circuit închis cu party-scandal Covid la deschidere vara trecută”, scria acesta sâmbătă seară.

Între timp, jurnaliștii de la info-sud-est.ro au aflat că două hectare și jumătate din Pădurea Comorova vor fi tăiate pentru a face loc unui complex imobiliar vecin cu Novum. În luna mai 2020, Primăria Mangalia le-a eliberat lui Ion și Paulinei Fleancu (doi din cei patru proprietari ai terenului) două certificate de urbanism pentru a construi, pe o bucată din pădure, un aparthotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei.

Pădurea Comorova se întindea, la începutul secolului XX, de la Costinești până la Mangalia. În perioada 1903-1906, printr-un proiect al Casei Regale în colaborare cu Academia Română, au fost plantați peste un milion de puieți de salcâmi, castani, stejari, caiși, frasini, glădiță și oțetari (în Câmpia Bărăganului, Dobrogea etc.). Scopul era prevenirea deșertificării, a secetei excesive, furtunilor de nisip și praf.

În anul 1971, sub ordinul lui Nicolae Ceaușescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus și Saturn.

Pădurea Comorova nu se va distruge și vom crea cât mai multe zone verzi, parcuri și sper să reușim să nu se mai construiască nimic. Interesul nostru este ca tot ce este construit să fie pus în valoare, după care vom vedea dacă vom mai construi ceva. Primăria Mangalia nu mai are terenuri de vânzare, tot ce mai are ne dorim să rămână parcuri, zone verzi îngrijite așa cum ar trebui”, spunea în 2015 Cristian Radu, care este primarul orașului Mangalia din 2012.

Șapte ani mai târziu, primarul dădea aviz de tăiere pentru 2,6 hectare de teren din Pădurea Comorova, din care 1.400 de stejari și frasini care aveau peste 100 de ani. Șeful Ocolului Silvic Murfatlar susținea atunci că terenul era cu vegetație forestieră.

„Era drum tehnologic, era un câmp. Dar nefiind construit nimic, an de an a crescut vegetație spontan, ca pe orice teren. Dacă mergeți acolo și vedeți rădăcinile, nu există o rădăcină mai mare de 30 de centimetri”, a declarat atunci și unul dintre proprietarii terenului.

Jurnaliștii de la Ordinea au descoperit însă rădăcini mult mai mari.

Citește și: 

Comisia Europeană cere României să combată defrişările ilegale şi să-şi protejeze reţelele Natura 2000

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri