De ce autoritățile române nu interzic tăierea pădurilor

90% din populația din mediul rural se încălzește cu lemn. Necesarul este de 9 milioane de meti cubi. Întrucât statul poate asigura doar 5 milioane de metri cubi și nici nu poate oferi alternative, nu poate nici interzice total tăierea pădurilor. Declarația a fost făcută ieri de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, într-o emisiune difuzată la Realitatea TV.

tăierea pădurilor

Cristiana Pașca-Palmer a explicat de ce, pentru moment, ministerul pe care îl conduce nu poate interzice total tăierea pădurilor. 

Pentru a pune problema să oprești complet tăierile de lemn, trebuie să ai sistemele funcționale. Dacă ai o industrie atât de performantă încât să nu mai ai nevoie de lemnul din țară, sigur, nicio problemă. Dacă ai sursă alternativă de încălzire pentru populație, sigur, nicio problemă. Numai că, în mod realist, noi nu suntem în acea situație. Şi atunci, soluția nu este neapărat să interzicem tăierea lemnului. Soluția este să facem sistemul să funcționeze corect, să avem legi foarte drastice și bine aplicate și să avem un sistem electronic de urmărire a trasabilității lemnului.

Nu este pentru prima dată când ministrului în funcție i se impută faptul că nu interzice total tăierile. Cu altă ocazie, Palmer a invocat și motive economice. A precizat că România importă de 3 ori mai mult buștean neprelucrat decât exportă și că interzicerea tăierilor ar omorî industria autohtonă de prelucrare a lemnului.

tăierea pădurilor

Cum încearcă autoritățile să gestioneze tăierea pădurilor

Pașca-Palmer a subliniat necesitatea existenței unei strategii forestiere. Se pare că angajații ministerului au început elaborarea ei, dar nu se știe dacă o vor finaliza până la sfârșitul mandatului. În orice caz, au întreprins până acum acțiuni considerate de ei urgente.

Anul acesta a fost mai degrabă un manegement al situației de criză, am luat măsurile care am considerat că trebuie repede luate ca să îmbunătățim sistemul de management forestier, dar mai departe lucrurile trebuie construite.

Printre aceste măsuri, ministrul menționează înăsprirea sancțiunilor pentru tăieri ilegale, lansarea aplicației Inspectorul Pădurilor (prin care cetățenii pot verifica legalitatea unui transport de lemne), cartarea și protejarea prin lege a pădurilor virgine și a altor zone naturale și alocarea unor subvenții către proprietarii de mici păduri, pentru ca aceștia să le poată asigura paza.

 

spot_img

Ultimele știri