Sute de milioane de copaci, plantaţi în Pakistan pentru a limita efectele despăduririlor

Sute de milioane de copaci au fost plantaţi în nord-estul Pakistanului pentru a lupta împotriva efectelor nocive ale despăduririlor. Schimbarea este pe cât de radicală, pe atât de euforică: în jurul unităţii administrative Heroshah din Pakistan, dealurile, în trecut aride, sunt acum pline de verdeaţă până la linia orizontului.

În 2015 și 2016, aproximativ 16.000 de muncitori au plantat mai mult de 900.000 de copaci de eucalipt la distanţe regulate în jurul localităţii Heroshah, iar sarcina titanică este doar o fracțiune din efortul din provincia Khyber Pakhtunkhwa.

„Înainte, aici era doar pământ ars. Acum, locuitorii au aur verde în mâinile lor”, a comentat Pervaiz Manan, care a prezentat jurnaliştilor fotografii de la faţa locului realizate înainte de această campanie, când monotonia peisajului arid era întreruptă doar de câteva tufişuri cu ierburi înalte.

Noii copaci vor revigora frumusețea pitorească a zonei, vor controla eroziunea, vor ajuta la atenuarea schimbărilor climatice, vor reduce șansele de inundații și vor crește șansele de precipitații, a adăugat acelaşi agent forestier, care a coordonat programul de împădurire din Heroshah.

Locuitorii din zonă văd în această împădurire ca pe un impuls dat economiei – ceea ce, le dă speranțe oficialilor că îi va descuraja să îi taie și să îi folosească drept lemn de foc.

Având deja înălţimi de câţiva metri, eucalipţii, renumiţi pentru vivacitatea lor, vor fi toaletaţi peste câţiva ani, apoi vor fi lăsaţi să crească din nou.

„Acum dealurile noastre sunt utile. Au devenit utile. Este un beneficiu uriaş pentru noi”, a declarat, bucuros, Abjir Shah, unul dintre localnici.

În văile înalte din Swat, unde tăierile au fost masive între 2006 şi 2009, în timpul dictaturii talibanilor, multe pante montane au fost complet defrişate, iar pe altele mai există doar câţiva brazi.

„Nu poți merge fără să calci pe un răsad,” zâmbește Yusufa Khan, un alt muncitor în departamentul forestier.

Peste 300 de milioane de copaci din 42 de specii au fost plantaţi în provincia Khyber-Pakhtunkhwa în cadrul programului intitulat „Billion tree tsunami” (Tsunami-ul de 1 miliard de copaci), care a prevăzut un total de 300 de milioane de arbori din 42 de specii diferite plantate în Khyber Pakhtunkhwa

Alţi 150 de milioane de arbori au fost încredinţaţi spre plantare unor persoane private, iar măsurile stricte de regenerare forestieră au permis apariţia unui număr de 730 de milioane de copaci noi. În total, peste 1 miliard de copaci există acum în această zonă, potrivit administratorilor programului.

Transparenţa programului

Kamran Hussain, directorul sucursalei pakistaneze al WWF (World Wide Fund for Nature), care a efectuat un audit independent al proiectului, spune că cifrele lor arată puțin mai puțin – dar încă depășesc ținta la 1,06 miliarde de copaci.

„Suntem 100 la sută încrezători că cifra de un miliard de copaci este corectă”, a declarat el pentru AFP, subliniind transparența procesului. „Totul este on-line. Toată lumea are acces la aceste informații.”

Programul a fost lăudat de șeful Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), un ONG ecologic, care a numit-o „o adevărată poveste de succes în materie de conservare a pădurilor”.

Interzise oamenilor şi animalelor pentru a evita ca acestea din urmă să devoreze tinerele plante apărute în urma polenizării, aceste zone sunt de acum acoperite cu o vegetaţie bogată, în mijlocul căreia cresc viitoarele conifere.

Inițial programul a fost ironizat din cauza obiectivelor sale considerate nerealiste, este acum o schimbare binevenită a situației din altă parte a țării.

Situaţia de la faţa locului este la antipozi faţă de aceea constatată în alte zone din Pakistan, unde suprafaţa forestieră este în mod notoriu insuficientă – doar 5,2% din suprafaţa totală, contra recomandării de 12% ce a fost formulată de ONU, potrivit autorităţilor.

În Garhi Bit, localitate din provincia sudică Sindh, a mai rămas în picioare un singur copac, care oferă puţină umbră micuţei moschei din acest sat.

„El reprezintă amintirea noastră despre zilele din trecut. Înainte, erau foarte mulţi copaci, de toate felurile. Dar, din cauza lipsei de apă, au început să se usuce, iar oamenii i-au tăiat pe toţi”, spune Dad Mohammad, un agricultor în vârstă de 43 de ani, indicând spre sute de metri de terenuri cultivate, unde anterior exista o pădure.

Mai mult de 60% din pădurile aflate de-a lungul cursurilor de apă din Sindh au dispărut în 60 de ani din cauza secării râurilor şi a tăierilor masive din anii 1980, a explicat Riaz Ahmed Wagan, un pădurar din această provincie, care vorbeşte despre existenţa unui veritabil dezastru.

Programul Billion Tree Tsunami, care a costat autorităţile din provincia Khyber Pakhtunkhwa 169 de milioane de dolari, a început în noiembrie 2014. Oficialii declară că încă aplică măsuri de siguranță pentru întreținere, cum ar fi protecția împotriva incendiilor, proiectul fiind urmând să fie finalizat în iunie 2020.

La începutul anului 2017, guvernul federal a lansat la rândul său programul „Pakistanul verde”, ce vizează plantarea unui număr de 100 de milioane de copaci în această ţară în următorii cinci ani. Proiectul include măsuri care variază de la „reformele legislative” la „protecția faunei sălbatice”, potrivit liderului său Ibrahim Khan, care lucrează sub autoritatea ministerului pentru schimbări climatice. Mai mult de un sfert din munca a fost făcută până la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, spune el.

spot_img

Ultimele știri