Sustenabilitate: Târg cu troc – vechi… și de la capăt

Sămbătă, 28 septembrie, între orele 15:00 – 19:00, în Piața Unirii din Râșnov, are loc Târgul de obiecte cu poveste.

Târgul este un eveniment din seria Harta verde Râșnov, o hartă mai deosebită deoarece reuneste inițiativele sustenabile din comunitate, în spiritul Pactului verde european.

Organizatorii EUROPE DIRECT Rânov și Râșnov Unplugged au conturat ediția a III-a a evenimentului în jurul nevoii de sustenabiltate, comunitate și de local.

Imagine: Poster Târg 2nd hand, Râşnov, România, 28 septembrie 2024. Sursa: Râşnov Unplugged & Europe Direct Rasnov
Imagine: Poster Târg 2nd hand, Râşnov, România, 28 septembrie 2024. Sursa: Râşnov Unplugged & Europe Direct Rasnov
Obiecte și povești pre-iubite
Târgul de obiecte 2nd hand vrea să le revitalizeze prin a convinge că „vechi e bun. Vechi e util. Vechi… și de la capăt”.

Așadar, în Piața Unirii din Râșnov se vor face schimb și de obiecte, și de povești. Se pot schimba haine, jucării, bijuterii, cărți, accesorii, mobilier, obiecte ce ție nu îți mai folosesc, dar sunt în stare destul de bună încât altcineva să le poată aprecia și să le găsească utile.

Obiectele se pot achiziţiona „cu un preţ corect, cu un obiect la schimb, sau cu un gest frumos”, ne-a spus Ioana Gridan, reprezentanta Rasnov Unplugged.

Participarea este gratuită atât pentru expozanți (în limita locurilor disponibile), cât și pentru vizitatori.

PROGRAM
15:00 – 19:00 // Târg de obiecte cu poveste
16:00 // Atelier de croșetat din materiale reciclate cu doamna Georgeta Preda
17:00 // Atelier de pictură pe textile pentru tineri și adulți cu Oana Leta
17:00 // „Pactul Verde: de la local la european” – cu Ioana Vașoti, coordonator EUROPE DIRECT Râșnov.
18: 00 // Concert Ines și Elsa
19:00 // Tombolă
Mai multe detalii și înscrieri la ateliere, pe pagina Facebook a evenimentului
Evenimentul are și un element de caritate: organizatorii au identificat o familie numeroasă aflată în dificultate: șase copii cu varstele între 7 si 15 ani, pentru care se încurajează donaţii. Copiii – 4 fete și doi baieţi – au nevoie de uniforme și alte obiecte de uz zilnic.
În plus, acţiunea caritabilă a târgului se extinde și către Asociația Casa Bună Sânpetru, în grija căreia se afla copii cu varstele între 9 și 11 ani.
Impactul pe mediul al textilelor din pubelă
Datele Eurostat și de la Agenția Europeană de Mediu arată că 5 milioane de tone de îmbrăcăminte sunt aruncate în fiecare an în UE – aproximativ 12 kg de persoană.
În 2020, doar 1% dintre haine au fost reciclate în îmbrăcăminte nouă.
Asadar, sunt necesare acțiuni urgente, deoarece impactul textilelor debarasate asupra mediului continuă să crească.
Consumul de textile din UE are, în medie, al patrulea cel mai mare impact asupra mediului și a schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate.

De asemenea, industria textilă este pe locul trei în privința consumului de apă și a utilizării a terenurilor. Producerea textilelor este a cincea cea mai mare responsabilă de consumul de materii prime primare și de emisii de gaze cu efect de seră.

Pornind de la date precum acestea și studii, Comisia Europeană a lansat în 2022 Strategia UE pentru textile durabile, parte din Pactul verde european.
Măsurile propuse vin în sprijinul consumatorilor, mutând responsabilitatea către producători.

Noua strategie impune norme clare încă din faza de design, pentru ca produsele textile să fie mai durabile, ușor de reparat, de refolosit și de reciclat.
De asemenea, fiecare articol de îmbrăcăminte va avea un Pașaport digital în care se vor regăsi informații despre sustenabilitate ca de exemplu: amprenta de carbon a produsului, de unde vin materiile prime folosite și alte informații privind impactul asupra mediului.
Tot parte din Strategia UE pentru textile este și eco-etichetarea produselor sustenabile.
De asemenea, strategia introduce scheme de responsabilitate extinsă a producătorilor. Aceasta înseamnă, în practică, faptul că producătorii de îmbrăcăminte, încălțăminte, pălării, accesorii etc., precum și alte companii care introduc astfel de produse pe piața unică europeană vor trebui să acopere costurile pentru colectarea separată, sortarea și reciclarea produselor lor.
Puteți afla mai multe detalii despre Strategia UE pentru textile și cum este transpusă în practică: https://environment.ec.europa.eu/strategy/textiles-strategy
spot_img

Ultimele știri