Suspendarea certificatului de urbanism pentru Rosia Montana confirmata

Tribunalul Timis a admis o actiune a Asociatiei Alburnus Maior si a Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si a constatat suspendarea de drept a Certificatului de Urbanism Nr. 105/2007. Acest verdict confirma evaluarea realizata de Ministerul Mediului in septembrie 2007 potrivit careia Certificatul de Urbanism Nr. 105/2007 este suspendat de drept si ca atare nu produce efecte juridice in procedura de autorizare a Proiectului minier de la Rosia Montana.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources, o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera americana Newmont detine 19,9% din actiunile Gabriel Resources, iar compania American Electrum Strategic Holdings LLC detine 17,85% din actiunile Gabriel.

La inceputul lunii august 2007, titularul proiectului Rosia Montana a solicitat si obtinut Certificatul de urbanism Nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Asociatiile Alburnus Maior si CIDRM au deschis, prin urmare, o actiune judecatoreasca, solicitand instantei sa verifice daca in lumina modificarilor aduse Legii Contenciosului Administrativ 554/2004 Certificatul de urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept.

In septembrie 2007, Ministerul Mediului a ajuns la concluzia ca in baza modificarilor aduse Legii 554/2004,Certificatul de urbanism Nr.105/2007 este suspendat de drept si nu produce efecte juridice. In consecinta, Ministerul a anuntat (2) ca nu poate continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Prin sentinta de ieri, Tribunalul Timis constata suspendarea de drept a certificatului de urbanism nr 105/2007.

"Dupa o actiune judecatoreasca care a durat atat de mult timp suntem incantati de acest verdict si de confirmarea sustinerilor noastre. Suntem increzatori ca Certificatul de urbanism Nr.105/2007 va fi anulat si ca
procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi in consecinta invalidata, " a concluzionat Dan Mercea, presedintele CIDRM.

spot_img

Ultimele știri