Supradepozitarea deşeurilor electronice din Tailanda a transformat ţara în groapa de gunoi a planetei

Tailanda este o țară care are în privința mediului niște legi foarte lejere, astfel că a devenit un teren de dumping pentru deșeurile electronice în ultimele șase luni, însă autoritățile vor să stopeze acest fenomen, temându-se că țara va deveni „groape de gunoi a lumii”. Implicațiile globale ar putea fi enorme.

Se estimează că aproximativ 50 de milioane de tone de deșeuri electronice sunt create în fiecare an numai în UE, în timp ce Asia de Sud-Est primește deșeuri toxice atât din UE, cât și din SUA și Japonia.

Jurnaliștii britanici de la The Guardian au vizitat de curând o fabrică în provincia Samut Prakan, la sud de Bangkok, care a fost recent închisă pentru că funcționa ilegal. Jurnaliștii au descoperit munți de imprimante realizate de Dell și HP, televizoarele Daewoo și unitățile de calculatoare Apple ce au fost stivuite la înălțime, în imediata apropiere a grămadei de tastaturi compacte, rutere și copiatoare. Etichetele arată că deșeurile provin în principal din străinătate.

Pentru localnici, este neclar de ce Thailanda ar trebui să ia aceste deșeuri. Fabrica Samut Prakan este situată în mijlocul a sute de ferme de creveți și există preocupări că ar fi otrăvit peisajul, fără protecție sau supraveghere a mediului înconjurător, potrivit The Guardian.

Până la începutul acestui an, China a fost un destinatar voluntar al deșeurilor electronice din lume, pe care le-a reciclat în niște fabrici imense. Potrivit ONU, 70% din toate deșeurile electronice ajungeau în China.

Dar, în ianuarie, după ce a calculat că impactul asupra mediului depășea cu mult profitul pe termen scurt, China și-a închis porțile pentru aproape toate deșeurile străine. Aceast lucru a provocat o criză globală, nu doar pentru deșeuri electronice, ci și pentru deșeurile de plastic, mai spun jurnaliștii britanici.

În acest context au intervenit țări asiatice, cum ar fi Thailanda, Laos și Cambodgia. Începând cu luna ianuarie, oamenii de afaceri chinezi au încercat să deschidă în Thailanda aproximativ 100 de fabrici de reciclare a materialelor plastice și electronice.

Tailanda a început să ia măsuri pentru a stopa valul de deșeuri

Cu toate acestea, după cinci luni în care importurile de deșeuri electronice au crescut până în prezent la 37.000 de tone până în prezent (mult mai mult se crede că au intrat ilegal), Thailanda a devenit prima țară din Asia de Sud-Est care a urmat exemplul Chinei în problema e-deșeurilor ilegale care vin în țară.

„Deja avem prea multe deșeuri electronice aici în Thailanda. Nu este povara noastră să aducem această poluare din restul lumii la următoarea generație de oameni din Thailanda „, a declarat șeful adjunct al poliției din Thailanda, Wirachai Songmetta.

Songmetta, care a condus raiduri la mai mult de 26 de fabrici ilegale de deșeuri electronice în ultimele săptămâni, a descris unele dintre siturile de reciclare drept „înspăimântătoare”, cu metode primitive și contaminatoare folosite pentru a extrage metale valoroase din electronice, în timp ce restul este aruncat în incineratoare mari care pompează fumul toxic în atmosferă.

„Aceste fabrici poluează mediul din cauza tuturor metalelor grele din deșeurile electronice, cum ar fi plumbul și cuprul, care pot otrăvi solul și apa”, a spus el. „De asemenea, fabricile ard plasticul, care aduce fumul toxic în aer. Deci, este foarte periculos pentru oamenii din Thailanda care locuiesc în apropierea acestor fabrici. „

În timp ce cuvântul ”reciclare” sugerează a face bine pentru planetă, de fapt, majoritatea instalațiilor de reciclare a deșeurilor electronice implică un proces murdar și toxic pentru a extrage plumbul și cuprul, care provoacă mari pagube mediului înconjurător. Plasticcul din aceste e-deșeuri, cum ar fi carcase de ecran de calculator, conține, de asemenea, cantități mari de substanțe ignifuge, care sunt otrăvitoare dacă sunt arse sau reciclate în ambalaje ieftine de produse alimentare, cum se întâmplă în unele fabrici.

Ofițerii vamal thailandezi trimit înapoi din 20 de containere de deșeuri electronice pe zi, care ajung în porturile țării, iar în următoarele două luni Guvernul intenționează să adopte o legislație care să interzică introducerea în Thailanda a deșeurilor electronice și a deșeurilor de plastic străine, potrivit The Guardian.

Însă cu țări precum SUA și Marea Britanie, care se bazează deja pe Asia de sud-est pentru a ridica deșeurile electronice și deșeurile de plastic în urma interdicției Chinei – doar în ultimele patru luni, exporturile de plastic din Thailanda către Marea Britanie au crescut de cincizeci de ori. În Hong Kong și Singapore, unde cea mai mare parte a deșeurilor electronice din lume este trimisă înainte de a fi transferată către țările mai puțin dezvoltate, există deja o cantitate restantă de deșeuri electronice în containerele de transport maritim. Dacă țările din Asia de Sud-Est nu o iau, nu are unde să meargă.

Jurnaliștii britanici au stat de vorbă cu Jim Puckett, din cadrul Rețelei de acțiune de la Basel, care lucrează la nivel mondial pentru a aborda problema deșeurilor toxice. Acesta din urmă a declarat că, pe termen scurt, o interdicție din partea Thailandei „ar duce în mod inevitabil la țările care recurg la modalități perverse de a scăpa de deșeurile lor electronice să-l elimine în locuri îngrozitoare și să le incinerăm cu totul „. El a subliniat însă că pe termen lung interdicția privind importurile de deșeuri electronice în regiune este „extrem de necesară”.

„Locuri precum America și Europa trebuie să-și dea seama că vor trebui să înceapă să își recicleze propriile deșeuri electronice și să oprească înlăturarea efectelor negative de la nord la sud. Dacă ne va lovi o criză, sperăm că acest lucru va face aceste țări să se gândească cum să fie mai curate și mai eficiente cu privire la aceste deșeuri pe care le producem la o asemenea amploare enormă și, în sfârșit, să ne asumăm o anumită responsabilitate”, a concluzionat Puckett.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri