Suport 100% pentru statele membre afectate de dezastre naturale

Comisia Europeană propune crearea unei axe prioritare separate, cu o rată de cofinanțare de până la 100% a programelor politicii de coeziune, pentru finanțarea operațiunilor în urma catastrofelor regionale sau majore.

dezastre naturale

Din păcate, în ultima perioadă asistăm la o creștere a dezastrelor naturale în întreaga Europă. Am considerat că este de datoria noastră să găsim soluții pentru a oferi un sprijin mai eficient regiunilor afectate de astfel de dezastre. Acesta este motivul pentru care am propus modificarea actualelor norme privind politica de coeziune pentru a permite finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție, cu ajutorul fondurilor europene. Sper ca Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere cât de curând posibil, în beneficiul tuturor regiunilor europene”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Această propunere vine în completarea sprijinului oferit prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Sprijinul financiar ar fi disponibil imediat după producerea unei catastrofe. Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de către Parlamentul European și Consiliu.

În fiecare an, 26 de milioane de persoane sunt condamnate să trăiască în sărăcie, din cauza unor catastrofe naturale. Daunele produse sunt evaluate la 520 de miliarde de dolari anual. Estimările aparțin specialiștilor Băncii Mondiale, care avertizează că, până acum, impactul a fost subevaluat.

Ei atrag atenția că o inundație sau un cutremur pot forța persoanele deja sărace să vândă ceea ce aveau pentru a face față datoriilor, să își retragă copiii de la școală sau să nu îți mai permită servicii medicale. Luând în calcul și aceste aspecte, experții au ajuns la cifra de 520 de miliarde de euro, mai mare cu 60% decât estimările anterioare.

Cum putem lupta împotriva dezastrelor naturale

Pentru prima dată, specialiștii au evaluat și beneficiile consolidării infrastructurii și a clădirilor. Autoritățile sau investitorii privați ar putea să implementeze sisteme de avertizare, să faciliteze accesul la asigurarea bunurilor și să creeze sisteme de protecție socială. Astfel, comunitățile ar putea să salveze 100 de miliarde de dolari anual, reducând totodată impactul negativ asupra bună-stării oamenilor cu 20%.

Raportul prezintă exemplul Kenyei, care a reușit, printr-un program de protecție socială, să își ajute fermierii să facă față secetei din 2015. Similar, în Pakistan, după inundațiile din 2010, autoritățile au creat un program de granturi pentru cele 8 milioane de persoane afectate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri