Lanțul de supermarketuri Iceland din Marea Britanie nu va mai folosi ulei de palmier în brandurile proprii de alimente, în încercarea de a reduce daunele asupra pădurilor tropicale cauzate de exploatarea acestui ingredient. Pădurile tropicale din sud-estul Asiei sunt defrișate într-un ritm fără precedent pentru a face loc plantațiilor de ulei de palmier, având consecințe grave asupra ecosistemelor.
Iceland au încetat deja să folosească ulei de palmier în jumătate dintre produsele proprii, urmând să aplice noile rețete pentru restul produselor până la sfârșitul acestui an.
Problemele uleiului de palmier
Uleiul de palmier este un ingredient ieftin și versatil care se găsește în mai mult de jumătate dintre produsele din supermarketuri, cum ar fi pâine, patiserie, biscuiți, cereale și dulciuri, precum și în produse de îngrijire personală și de curățare. Doar un mic procent din uleiul de palmier folosit în comerț provine din surse sustenabile și aprobate în mod oficial, restul fiind exploatat ilegal în condiții care dăunează mediului înconjurător. Estimările arată că cererea de ulei de palmier se va dubla până în 2050.
În Indonezia și Malaezia, plantațiile de ulei de palmier sunt principala cauză a defrișărilor. În Indonezia, o suprafață echivalentă cu 146 terenuri de fotbal este pierdută în fiecare oră, accentuând problema emisiilor de carbon.
În Borneo, urangutanii sunt amenințați cu extincția din cauza despăduririlor. Numărul de urangutani de Borneo a scăzut cu mai mult de jumătate între 1999 și 2015, la doar 70.000-100.000 de exemplare.
Richard Walker, director executiv Iceland, a vizitat Borneo pentru a înțelege mai bine impactul exploatării de ulei de palmier.
„Până când Iceland poate garanta că uleiul de palmier nu cauzează distrugerea pădurilor tropicale, spunem pur și simplu «nu uleiului de palmier». Nu credem că există disponibil pe piață un astfel de lucru ca uleiul de palmier sustenabil.”
John Sauven, director executiv Greenpeace Marea Britanie, a explicat pentru The Guardian că decizia Iceland este un răspuns direct la incapacitatea industriei de palmier de a-și revizui practicile dăunătoare.
„Pe măsură ce temperaturile globale cresc din cauza arderii pădurilor și populațiile speciilor pe cale de dispariție continuă să scadă, companiile care folosesc produse agricole de bază cum ar fi uleiul de palmier vor fi supuse presiunilor de a rezolva problema lanțurilor de aprovizionare. Multe dintre cele mai mari companii din sectorul bunurilor de larg consum au promis să pună capăt contribuției la despăduriri până în 2020. Timpul e pe sfârșite nu doar pentru aceste branduri dar și pentru viața sălbatică, climă, și pentru toată lumea care depinde de păduri sănătoase pentru supraviețuirea lor.”
Prin renunțarea la ulei de palmier, Iceland va reduce cererea cu mai mult de 500 de tone în fiecare an. Ingredientul, care era prezent în 130 de produse, va fi înlocuit cu subtitute ca uleiuri vegetale sau de rapiță.