Din dorința de a avea un impact mai mic asupra mediului într-o țară unde plasticul este peste tot, un supermarket din nordul Thailandei a înlocuit folia de plastic cu care erau împachetate legumele cu frunze de banane.
Anul trecut, în septembrie, supermarketul Rimping din orașul Chiang Mai, din nordul țării, a făcut câteva schimbări pentru protejarea mediului. O dată pe săptămână a început să le ofere clienților pungi de hârtie, în locul celor de plastic. Însă, detaliul care a atras atenția oamenilor din toate colțurile lumii au fost frunzele de banane cu care erau împachetate legumele.
O pagină de Facebook care oferă servicii de imobiliare a postat câteva fotografii cu castraveți, fasole galbenă, ardei, salată și ceapă verde, toate învelite în frunze și legate apoi cu fire de bambus. În două săptămâni, postarea a fost distribuită de 17.000 de ori și a primit 72.000 de like-uri.
„Ca parte din inițiativa noastră de a deveni un magazin mai verde, am luat măsuri ca să reducem utilizarea plasticului, încă de anul trecut”, a declarat managerul de marketing al magazinului, Atitarn Srisa-nga, pentru dpa-international.com.
„Deocamdată ne confruntăm cu problema că produsele se veștejesc mai repede în frunze, față de folie de plastic, dar cu siguranță n-o să ne întoarcem la plastic”, a mai spus acesta.
Probabil aceasta este și explicația pentru prezența plasticului sub frunzele de banane, detaliu observat de unii utilizatori de pe social media.
„Îmi place ideea. Ar trebui s-o aplice și supermarketurile din Bangkok”, a spus cineva în comentarii.
„Dar tot au plastic, dacă vă uitați la castraveți”, a comentat altcineva. Administratorul paginii de Facebook a răspuns: „Da, de acord, nu e o soluție 100% perfectă, dar este un pas în direcția bună”.
Thailanda generează mai mult de un milion de tone de deșeuri de plastic pe an și este al șaselea cel mai mare poluator al oceanelor, potrivit Greenpeace. Totuși, conștientizarea problemei deșeurilor din plastic a luat amploare în țările din sud-estul Asiei, iar mai multe magazine fac eforturi să reducă aceste deșeuri.
De asemenea, aceste țări aveau înainte o tradiție din a folosi frunzele de banane pentru a împacheta alimente, dar și ca să servească mâncarea pe ele, pe post de farfurii. Mulți locuitori din acea parte a lumii se declară bucuroși dacă va reveni acest stil de a împacheta produsele.