Cercetătorii au inventat o „super plantă” care absoarbe poluanții din case

Câțiva oameni de știință au dezvoltat un tip de iederă care poate elimina cancerigenii precum cloroformul și benzenul din case. Mai mult, „super planta” poate sintetiza o proteină care o ajută să crească.

Cercetătorii au inventat o „super plantă” care absoarbe poluanții din case

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au îmbunătățit proprietățile unei plante comune de apartament, iedera (epipremnum aureum). Au ales această plantă deoarece crește bine în interior, într-o varietate de condiții. Echipa a modificat genetic iedera să elimine cancerigeni precum cloroformul și benzenul din aerul din case, dar și să sintetizeze o proteină, numită 2E1, care transformă acești compuși nocivi în molecule pe care planta le poate folosi pentru a crește.

Oamenii de știință au adăugat benzen și cloroform sub formă de gaz în tuburi cu plante modificate și nemodificate. După 11 zile, au colectat date despre cum fiecare plantă a schimbat concentrația poluanților.

gardenium.ro

Potrivit studiului, publicat în revista Environmental Science & Technology, plantele nemodificate nu au afectat prea tare concentrația gazelor. În schimb, cele modificate, au făcut să scadă concentrația de cloroform cu 82% numai în trei zile. În a șasea zi, gazul a fost eliminat complet. Și concentrația benzenului a scăzut în tuburile plantelor modificate. În a opta zi, aceasta scăzuse cu 75%.

„Oamenii nu prea vorbesc despre acești compuși nocivi din casele noastre, cred pentru că nu puteam să facem nimic în privința lor”, a spus autorul studiului, Stuart Strand, într-o declarație. „Acum am proiectat plantele de apartament să elimine acești poluanți pentru noi”.

Cercetătorii au inventat o „super plantă” care absoarbe poluanții din case

Pentru ca plantele să elimine moleculele dăunătoare din aer trebuie să fie în interior, iar ceva să miște aerul pe lângă frunzele lor, cum ar fi un ventilator.

Echipa de cercetători plănuiește să adauge proteine plantelor în glastre care pot absorbi un alt poluant din casele noastre: formaldehida. Acest compus periculos se găsește deseori în podelele din lemn și în mobilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri