VIDEO Amplă desfășurare de forțe pentru ca Super Bowl 2018 să fie zero waste

Organizatorii evenimentului Super Bowl și-au propus ca ediția de anul acesta să fie prima zero waste, adică 90% dintre deșeuri să fie reciclate sau transformate în compost, iar cele 10% – incinerate. Pentru a-și atinge scopul, a fost nevoie de o adevărată desfășurare de forțe.

Amplă desfășurare de forțe pentru ca Super Bowl 2018 să fie zero waste

După ce a avut loc cel mai urmărit eveniment sportiv din SUA, Super Bowl, pe 4 februarie, a doua zi a început un alt meci pe stadionul US Bank din Minneapolis, Minnesota: lupta cu deșeurile.

Înainte de cea de-a 52 ediție a Super Bowl, Liga Națională de Fotbal a făcut un pact cu conducerea stadionului, cu autoritatea responsabilă de sporturi din Minnesota și cu producătorii de alimente și băuturi Aramark și PepsiCo ca evenimentul să fie unul zero waste. Adică, cele 40 de tone care sunt generate de obicei în urma meciului de fotbal să nu mai ajungă la groapa de gunoi, ci să fie colectate, reciclate, transformate în compost sau incinerate.

Luni, pe 5 februarie, sute de angajați ai stadionului, vânzători de alimente, experți în sustenabilitate și voluntari au colaborat pentru a sorta manual în jur de 60 de tone de deșeuri. Scopul a fost ca 90% din ce au adunat aceștia să ajungă la reciclat sau compostat, iar restul de 10%, care înseamnă materiale nereciclabile, să ajungă la incineratoare și să devină energie electrică.

Pentru a-și atinge targetul a fost nevoie de multă muncă și de organizare, toate începute din vara lui 2017. Aramark a transformat ambalajele a 70 de produse în unele compostabile (cum ar fi pahare de bere, tăvițe pentru nachos sau boluri pentru sosuri), mâncarea vidată a fost colectată de banca de alimente Second Harvest Heartland, iar PepsiCo a gestionat activitatea echipelor de voluntari și a 200 de studenți, care au fost plătiți. Aceștia au avut rolul de a îndruma spectatorii către coșurile de gunoi potrivite pentru deșeurile pe care voiau să le arunce.
bonami.ro

„Unele dintre măsurile pe care le aplicăm sunt cele de care avem nevoie în SUA, în general. Ai nevoie de infrastructura potrivită, care e o modalitate extravagantă de a spune că ai nevoie de coșuri potrivite, ai nevoie de o semnalizare potrivită și de educație”, a declarat Roberta Barbieri, vicepreședintele departamentului răspunzător de soluții pentru protejarea apei și a mediului, de la PepsiCo, pentru Fast Company.

În plus, au fost făcute campanii pe social media despre aruncarea corespunzătoare a deșeurilor, ba chiar a fost construit un site special, rush2recycle.com. Vedeta site-ului, Hines Ward, fost jucător de fotbal american, îi îndrumă pe vizitatori să colecteze deșeurile separat și să se implice în provocarea de a face din ediția 52 a Super Bowl, prima zero waste.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6M-0uBULBs8]
Minneapolis este recunoscut ca fiind un oraș cu programe de sustenabilitate mai puternice decât ale altor orașe mari. Aici, 50.000 de case fac parte dintr-un program de compostare a deșeurilor organice, ceea ce e peste media orașelor de aceleași dimensiuni, potrivit unei surse citate de CNN.

spot_img

Ultimele știri