Suntem ultima generaţie care mai poate acţiona pentru stoparea schimbărilor climatice, spune Organizaţia Mondială a Meteorologiei

Ca și când avertizările despre încălzirea globală de la ONU nu ar fi de ajuns, Organizația Mondială a Metereologiei (OMM) descrie situația alarmantă în care ne aflăm în Raportul provizoriu privind clima globală în 2018.

„Nu suntem într-o poziție bună pentru a atinge obiectivele privind schimbările climatice și pentru a opri creșterea temperaturii”, spune Petteri Taalas, secretar general al OMM. „Concentrațiile de gaze cu efect de seră sunt din nou la niveluri record și, dacă tendința actuală continuă, este posibil ca temperatura să crească de la 3 la 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Dacă vom exploata toate resursele cunoscute de combustibili fosili, creșterea temperaturii va fi considerabil mai mare”.

Trebuie remarcat faptul că raportul alarmant al Grupului Internațional de Experți, care descrie o imagine destul de catastrofică, s-a bazat pe o creștere a temperaturii globale de la 1,5 grade la 2 grade Celsius. Efectele încălzirii la 5 grade Celsius sunt greu de imaginat.

„Merită să repetăm ​​încă o dată că suntem prima generație care înțelege pe deplin schimbările climatice și ultima generație care poate face ceva în legătură cu aceasta”, a adăugat el.

2018 este al patrulea cel mai cald an din istorie – cu încălzire continuă în zona arctică, iar ultimii patru ani au fost cei mai calzi ani.

Raportul menționează, de asemenea, că nivelurile mării continuă să crească și estimează o creștere de 2-3 milimetri față de anul 2017. Acest lucru poate părea un număr mic, însă serviciul meteo britanic a avertizat săptămâna aceasta că nivelul apei din Londra ar putea crește cu 1,5 metri până în anul 2100.

Oceanele lumii au atins, de asemenea, temperaturi record datorită faptului că 90% din excesul de energie prins de gazele cu efect de seră sunt stocate în ele. Oamenii de știință estimează că oceanele au absorbit 25% din emisiile de CO2 de origine umană, ceea ce a modificat pH-ul și le-a acidifiat, cu consecințe grave pentru viața marină (deja afectată de deșeurile din plastic).

Concentrațiile gazelor cu efect de seră au atins încă o dată niveluri record după o perioadă de stabilizare relativă.

Raportul indică faptul că în această vară a avut loc un val de caniculă excepțional în Europa de Nord, care s-a manifestat prin incendii în Cercul Arctic, o secetă din Olanda în Polonia și un val de căldură intens (dar scurt) în Peninsula Iberică.

Cu toate acestea, Europa a mai experimentat una dintre cele mai mari geruri în ultimii ani, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie.

Organizația Meteorologică Mondială ia act și de incendiile excepționale pe care le-au suferit Canada și Statele Unite.

Raportul avertizează, de asemenea, asupra efectelor socio-economice, în principal în estimările din domeniul agriculturii și animalelor, cu date din partea ONU, care arată că două milioane de persoane au fost strămutate din cauza catastrofelor legate de vreme.

Folosind datele din țările participante la raport, OMM estimează că 1.600 de persoane au murit de valurile de căldură și 100 din cauza incendiilor care au avut loc până în septembrie, ceea ce nu ia în considerare, pe cele mai recente, incendiile devastatoare din California.

În urma incendiilor, dezastrul din California nu sa terminat încă. Statul american se confruntă acum cu ploi torențiale, declanșând pericolul unor alunecări de teren extrem de periculoase.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri