Suntem codasii Europei la protectia apei

56% dintre romani au declarat ca au luat masuri pentru reducerea consumului de apa in ultimii doi ani, media europeana fiind de 84%, arata cel mai recent Eurobarometru realizat de Comisia Europeana pe probleme de apa. De asemenea, romanii sunt codasi si la o alta modalitate de reducere a impactului asupra apei, doar 33% dintre acestia declarand ca folosesc chimicale prietenoase cu mediul, fata de 78% dintre austriecii care fac acest lucru.

Aproape doi din trei europeni considera calitatea apei o problema serioasa si isi fac griji despre cantitatile de apa disponibile.

Mai mult de o treime dintre europenii intervievati cred ca, in ultimii cinci ani, calitatea apei din rauri si lacuri s-a deteriorat, iar industria si agricultura sunt considerate ca avand cel mai mare impact asupra calitatii si cantitatii apei. De asemenea, respondentii cred ca schimbarile climatice vor avea un impact major asupra resurselor de apa.

„Fara o cantitate suficienta de apa de calitate, economiile si societatile noastre nu se pot dezvolta sau supravietui. Europenii constientizeaza gravitatea problemei si inteleg ca este nevoie de actiune pentru a mentine resurse curate si suficiente pentru supravietuirea societatii noastre“, a declarat comisarul european pentru mediu Stavros Dimas. „Statele membre trebuie sa faca pasi spre implementarea completa a legislatiei europene privind apa“, a adaugat acesta.

Aproximativ 68% dintre europeni cred ca apa in tara lor este o problema serioasa. Cei mai ingrijorati sunt grecii, 90% dintre acestia considerand apa o problema grava, iar cel mai putin ingrijorati sunt austriecii, doar 26% dintre ei indicand apa ca o problema grava.
 
In ceea ce priveste ingrijorarea privind cantitatea de apa disponibila, locuitorii din Cipru sunt preocupati in proportie de 97%, procentul mediu pentru Europa fiind de 63%. Cel mai putin ingrijorati sunt finlandezii – 23%.

37% dintre europeni cred ca, in ultimii cinci ani, calitatea apei s-a deteriorat in tarile lor, 30% cred ca nivelul calitatii a ramas la fel, iar 27% dintre respondenti spun ca apa s-a imbunatatit calitativ.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri